H χρήση οθονών από παιδιά μικρότερα των 2 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θα πρέπει να αποφεύγεται. Δεν είναι η μόνη -σαφώς-, αλλά πρόκειται για μία απ' τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Οι συμβουλές ναι μεν είναι σαφείς, στην πράξη όμως τα πράγματα αλλάζουν. Τι κάνει ένας γονιός όταν οι παππούδες θέλουν να μιλήσουν με το εγγόνι τους μέσω διαδικτύου ή όταν τα παιχνίδια που έχει ένα μωρό δεν έχουν οθόνη, αλλά συνδέονται με το Διαδίκτυο;
Οι γονείς σήμερα ακούν και διαβάζουν για τις επιπτώσεις του εθισμού στον τεχνολογικό τομέα και πόσο καταστροφικά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός παιδιού. Από την άλλη, τα παιδιά ενθαρρύνονται ολοένα και περισσότερο να εμπλέξουν την εκπαιδευτική διαδικασία με την τεχνολογία.
Σύγχυση
Οι γονείς, όπως και να 'χει, συχνά μπερδεύονται και αναζητούν καθοδήγηση από τους ειδικούς: Πότε ένα παιδί εκτίθεται πολύ στην οθόνη, είτε του κινητού, είτε του λάπτοπ;
Στο συνέδριο FOSI Briefs the Hill στο Kids, Screen Time & “Tech Addiction” οι ειδικοί του πάνελ εξέτασαν τη χρήση της τεχνολογίας και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη των παιδιών. Ο Dr. Michael Rich από το Κέντρο για τα Μέσα και την Παιδική Υγεία του Χάρβαρντ, μίλησε ειδικά για τον όρο “εξάρτηση από την τεχνολογία”. Ή αλλιώς, “προβληματική χρήση διαδραστικών μέσων”.
Δεν διευκρίνισαν ακριβώς τον χρόνο, ποιος δηλαδή είναι ο ιδεατός, το βέβαιο όμως, όπως επισήμαναν, είναι πως σε πρώτο χρόνο δεν πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Όσο λιγότερη σχέση σε αυτές τις ηλικίες με την τεχνολογία -και συνεπακόλουθα την έκθεση και στη ραδιενέργεια- τόσο καλύτερα.
TIPHard stuff είναι όταν τα παιδάκια, στην ηλικία των 5-6 ετών αρχίζουν και ανακαλύπτουν παιχνίδια. Στην προκειμένη, δεν "ξεκολλάνε" με τίποτα και στο χέρι των γονιών είναι αν το κινητό/λάπτοπ θα είναι προσβάσιμο στα μωρά τους. Γονείς, λοιπόν, προσέχετε! Όσο λιγότερη tech, τόσο καλύτερα.