Έρευνα BBC - OnlyFans: Έφηβοι πωλούν πορνογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα

Παιδιά στο διαδίκτυο
© bbc.com

Το onlyfans.com αν και είναι ένα βρετανικός συνδρομητικός ιστότοπος δημοσιοποίησης (κυρίως, αλλά όχι μόνον) «ακατάλληλου» περιεχομένου έχει οικουμενική εμβέλεια,  που όχι μόνο επιβίωσε μέσα στην πανδημία του εγκλεισμού και της μοναξιάς, αντιθέτως κατάφερε να σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη από το 2019 και πλέον διαθέτει περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες.

Άτομα βγάζουν χρήματα έναντι υλικού που αναρτούν στους συνδρομητές τους, με το OnlyFans να κρατά μόλις το 20% των εσόδων από όλες τις πληρωμές. Υπάρχουν πολλά είδη περιεχομένου στην πλατφόρμα, όμως αυτό για το οποίο είναι κυρίως γνωστή είναι η πορνογραφία, γι΄ αυτό άλλωστε δεν επιτρέπεται η χρήση του από άτομα κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, μια δημοσιογραφική έρευνα του BBC έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς όπως αποκαλύπτει στην σχετική πλατφόρμα υπάρχουν ανήλικοι που αναρτούν και πωλούν βίντεο και φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο, ενώ μάλιστα παρουσιάζεται και η περίπτωση μιας 14χρονης, η οποία χρησιμοποίησε την ταυτότητα της γιαγιάς της για να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Κορίτσι κρύβεται
© Unsplash

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία στον τομέα της προστασίας παιδιών, παιδιά πέφτουν θύματα «εκμετάλλευσης» στην πλατφόρμα. Το OnlyFans από τη μεριά του υποστηρίζει ότι τα συστήματα επαλήθευσης ηλικίας που εφαρμόζει συμμορφώνονται και με το παραπάνω με τις κανονιστικές απαιτήσεις. 

Το BBC αποφάσισε να ερευνήσει καταγγελίες για ανήλικα άτομα που πουλούν πορνογραφικό υλικό στο site, παρότι είναι παράνομη η ανάρτηση ανάρμοστων εικόνων με έφηβους ή παιδιά. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι μια 17χρονη από ένα προάστιο της νοτιοανατολικής Αγγλίας πουλούσε βίντεο που την έδειχναν να αυνανίζεται.

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι του BBC κατάφεραν επίσης να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό για μια ανήλικη χρήστη, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα μιας 26χρονης γυναίκας και αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας που εφαρμόζει το site μπορεί να καταρριφθεί.

Παρόλο που το OnlyFans υποστηρίζει ότι πλέον οι επίμαχοι λογαριασμοί έχουν κλείσει, το BBC News μίλησε με ειδικούς στην προστασία των παιδιών, εκπαιδευτικούς και στελέχη της αστυνομίας για φαινόμενα ανήλικων χρηστών στην πλατφόρμα, και απέκτησε πρόσβαση σε ανώνυμες σημειώσεις συμβούλων της υπηρεσίας Childline που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Αυτές οι σημειώσεις περιλάμβαναν την περίπτωση ενός κοριτσιού, που εκμυστηρεύθηκε σε συμβούλους ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στο site όταν ήταν μόλις 13 ετών.

Μερικές σοβαρές περιπτώσεις που αναφέρει το σχετικό άρθρο είναι ότι μεταξύ των ανήλικων δημιουργών και χρηστών του OnlyFans υπάρχουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, νεαρά άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία από παιδιά που ισχυρίζονται ότι έχουν ανέβει χωρίς τη συγκατάθεσή τους φωτογραφίες τους στο site, ενώ μια 17χρονη είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού.

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι παιδιά χρησιμοποιούν το OnlyFans. Η εταιρεία δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει παιδιά από το να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα ή από το να πέσουν τα ίδια θύματα εκμετάλλευσης» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Σάιμον Μπέιλι, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος για την προστασία των παιδιών.

*Με πληροφορίες από το bbc.com

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα