Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού έχει πολλές ευθύνες. Ειδικά, τώρα που τα παιδιά είναι στο σπίτι όλο το 24ωρο, η κατάσταση δεν είναι εύκολη για κανέναν.
Επειδή οι ισορροπίες στις σχέσεις γονέων και παιδιών είναι λεπτές, υπάρχουν στιγμές που το άγχος οδηγεί σε ξεσπάσματα από την πλευρά των γονέων, όπως για παράδειγμα να τους πείτε πράγματα που δεν τα εννοείτε. Αυτό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού σας με αποτέλεσμα να το «τραυματίσει» ψυχολογικά ή να του δημιουργήσει υπερβολικό άγχος.
Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση με τα παιδιά σας σε σταθερή βάση υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να τους λέτε.
«Είσαι εγωιστής»
Ενώ μπορεί όλα τα παιδιά να συμπεριφέρονται εγωιστικά, το να τους πείτε ότι είναι εγωιστές μπορεί να τους προκαλέσει δια βίου τραύμα.
Ο καθηγητής Loewanstein αναφέρει : «Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ξεκάθαροι ότι είναι απογοητευμένοι με αυτό που έκανε το παιδί, όχι με το ποιος είναι ως άτομο. Αυτός ο τύπος γλώσσας αποσαφήνισης είναι πολύ σημαντικός».
«Εύχομαι να μην είχες γεννηθεί»
Ανεξάρτητα από το πόσο απογοητευμένοι είστε με το παιδί σας, δεν είναι καθόλου σωστό να του πείτε αυτή τη φράση. Όταν φτάσετε στο όριο και θελήσετε να πείτε κάτι τόσο επώδυνο, απλά απομακρύνετε τον εαυτό σας από αυτή την κατάσταση ώστε να ξεθυμάνει.
«Είσαι χαζός»
Ποτέ μην πείτε στο παιδί σας ότι είναι χαζό, εκτός αν θέλετε να βλάψετε τη σχέση σας μαζί του. Αυτό μπορεί να τραυματίσει ψυχολογικά το παιδί για χρόνια. Μπορεί να αλλάξει βασικές του πεποιθήσεις για τον εαυτό σε αρνητική κατεύθυνση.
«Είσαι ο άντρας του σπιτιού»
Ακόμα και αν το λέτε για αστείο, με το να το πείτε στο γιο σας μπορεί να τον επιβαρύνει υπερβολικά, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν το άγχος ενός χωρισμού των γονέων.
Η ψυχολόγος Dr. Kasi Howard λέει: «Αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στο παιδί για να εκπληρώσει έναν ρόλο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ακόμα».
«Κάνε γρήγορα»
Μπορεί να είναι απογοητευτικό το να παίρνετε μαζί τα παιδιά σας για να βγείτε έξω, αλλά το να τους λέτε να βιαστούν δεν πρόκειται να τα παρακινήσει. Αυτή η φράση δημιουργεί περισσότερο άγχος στα παιδιά. Μπορείτε να τα παρακινήσετε με το να παίξετε ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να ετοιμαστεί πιο γρήγορα.
«Σταμάτα να κλαις»
Όταν έχετε πει στο παιδί σαν να σταματήσει να κλαίει, έχει λειτουργήσει; Η κλινική ψυχολόγος Danielle Harris εξηγεί: « Μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση να ακούσουν ότι αυτό που αισθάνονται δεν είναι εντάξει μαζί σας και μπορεί στο μέλλον να μην θέλουν να έρθουν να σας πουν πως αισθάνονται όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
«Μην γίνεσαι μωρό»
Η ωριμότητα προέρχεται από την εμπειρία, όχι από το να λέτε στα παιδιά σας ότι ενεργού ανώριμα.
«Το να λέτε στα παιδιά σας κάτι τέτοιο μπορεί να είναι βλαβερό, διότι ακυρώνει τα συναισθήματά τους. Διδάσκει στα παιδιά ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία».
«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι»
Το παιδί σας χρειάζεται να αισθάνεται ντροπή που και που. Αλλά δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό όταν τους το λέτε εσείς.
Η κλινική κοινωνική λειτουργός Brianna Simmons εξηγεί : « Η ντροπή προέρχεται από ένα μέρος του δικαιώματος, ότι τα συναισθήματά σας είναι πιο σημαντικά από αυτά του παιδιού σας».
«Είσαι κακό παιδί»
Μην το λέτε ό,τι και να κάνει. Είναι μία φράση που τους μένει στο μυαλό και τα πληγώνει. Δεν είναι το παιδί κακό. Είναι η πράξη του κακιά. Ή τα λόγια του. Ξεδιαλύνετέ τα στο μυαλό σας και αποφύγετε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Και όταν σας έρχεται στο νου, πείτε αυτό ακριβώς που ισχύει: « Αυτό που είπες/ έκανες, ήταν πολύ κακό. Δε θέλω να το επαναλάβεις. Ζήτησε συγνώμη από το φίλο σου».