Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη, η «γυναίκα - σύμβολο» που αφιέρωσε τη ζωή της σε όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του προηγούμενου αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη (και πολύκροτη) προσωπικότητα.
To 2020 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Μελίνα Μερκούρη» από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της.
Η Μελίνα δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει
Αποτέλεσε ενεργή αγωνίστρια της Δημοκρατίας ενάντια στην χούντα, αλλά και σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα.
Σημάδεψε με την παρουσία και την πολιτική της δράση τον πολιτισμό της Ελλάδας, παλεύοντας για την ανάδειξη του.
Η Μελίνα Μερκούρη είχε χαράξει την πολιτική της στο υπουργείο εξαρχής και την ακολούθησε απαρέγκλιτα, φροντίζοντας για την σταδιακή υλοποίηση των πολλών και μεγάλων οραμάτων της.
Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και η Μελίνα των ξένων
Γέννηση και θάνατος
Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920, στην Αθήνα.
Καταβεβλημένη από τη μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.
Στην κηδεία της ο κόσμος άφηνε «συμβολικά» στο μνήμα της, πακέτα από τσιγάρα. Καθώς η Μελίνα Μερκούρη όσο ζούσε, είχε μία σχέση πάθους με το τσιγάρο.
Η Μελίνα και ο Έρωτας
Η Μελίνα είχε μιλήσει ανοιχτά για τον έρωτα, τους δεσμούς της και τους άντρες της ζωής της. «Εμένα όποιος άνδρας με γνωρίσει, με το “καλημέρα” χωρίζει τη γυναίκα του», συνήθιζε να λέει, καθώς οι τέσσερις δεσμοί που είχε κάνει, ήταν με παντρεμένους (τον Πάνο Χαροκόπο, τον Φειδία Γιαδικιάρογλου, τον Πύρρο Σπυρομήλιο και τον Ζυλ Ντασέν).
«Ποτέ την Κυριακή»
Το 1960 η Μελίνα Μερκούρη πρωταγωνίστησε στη θρυλική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζυλ Ντασέν. Πρόκειται για μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.
«Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»
Τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου, ο Μάνος Χατζιδάκις της τηλεφώνησε της είπε για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Η Μελίνα έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κλαίγοντας και είπε χαρακτηριστικά: «Σας παρακαλώ μην πάτε στη χώρα μου».
Για τις δηλώσεις αυτές, η χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια στις 12 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Εκείνη απάντησε με το ιστορικό πλέον: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας».
Από τον Νοέμβριο του 1967 και επί τρεις μήνες, το FBI την παρακολουθούσε παντού, ενώ υπήρχε προειδοποίηση ότι θα γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον της.
«Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ».
Οραματιζόταν μέχρι τον θάνατό της την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η ίδια ξεκίνησε την εκστρατεία θίγοντας το θέμα επίσημα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO τον Ιούλιο του 1982 στο Μεξικό.
Πολιτική δράση
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες και τα πολιτικά της οράματα, έφερε τον πολιτισμό στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.
Ως Υπουργός (με το ΠΑΣΟΚ) εφάρμοσε μια έντονη εξωτερική πολιτιστική πολιτική. Οργάνωσε πολλές και σημαντικές εκθέσεις σε μουσεία του εξωτερικού, καθώς και εκδηλώσεις ουσίας.
Συναντήθηκε με σπουδαίες προσωπικότητες και διεκδίκησε μια εξέχουσα θέση για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Επίσης, θέλησε να διαφυλάξει και να προστατέψει το περιβάλλον και τον πολιτισμό του Αιγαίου αρχιπελάγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η πριγκίπισσα Νταϊάνα
- Εντίθ Πιάφ: Η ζωή και το διαχρονικό της έργο (pics-vids)
- Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη (pics)
- Γώγου: Η ασυμβίβαστη ποιήτρια των Εξαρχείων (pics-vids)