Γώγου: Η ασυμβίβαστη ποιήτρια των Εξαρχείων (pics-vids)

Η Κατερίνα Γώγου, «έφυγε» μια μέρα σαν και σήμερα πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την αναρχική και ασυμβίβαστη αυτή γυναίκα.

Το 1993 η ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Γώγου μας «άφησε» για άλλα λημέρια, πιο ταιριαστά στην μοναδικότητα και την ιδιοσυγκρασία της.

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου 1940. Από τα έξι χρόνια της ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα ως «παιδί - θαύμα».

Για πολλούς είναι γνωστή για τις ερμηνείες δεύτερων ρόλων σε πολύ δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ίδια όμως, όπως λένε όσοι την έζησαν, δεν ήταν αυτό το επιφανειακό κορίτσι που που υποδυόταν στις ταινίες. Η Γώγου ήταν το ακριβώς αντίθετο! Μια μοναχική ψυχή με διαρκείς αναζητήσεις, αλλά και συγκρούσεις με το καταστημένο. Με ένα μυαλό που δεν σταμάταγε να σκέφτεται ποτέ. Ο αληθινός χαρακτήρας της ηθοποιού φάνηκε αργότερα μέσα από τα ποιήματα της, όταν είχε πια εγκαταλείψει την υποκριτική και είχε αφιερωθεί στο γράψιμο.

Η Γώγου ως ηθοποιός

Συνήθως έπαιζε την ατίθαση υπηρέτρια στις ταινίες της Φίνος Φιλμ, με πιο διάσημο τον ρόλο της στο «Η Δε Γυνή Να Φοβήται τον Άνδρα», όπου έγραψε ιστορία με τις ατάκες της για τον «θερμοσίφουνα», αλλά και με το πόσο πολύ υποτίθεται πως έτρεμε το αφεντικό της, Γιώργο Κωνσταντίνου.

Έπειτα, υποδύθηκε το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, στο «Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο» και στο «Μία Τρελή Τρελή Οικογένεια», δείχνοντας το πολυπρόσωπο, υποκριτικό ταλέντο της. Η ίδια λάτρευε την υποκριτική, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήθελε διακαώς η κόρη της να γίνει ηθοποιός, καταφέρνοντας την καριέρα που δεν κατάφερε η ίδια, αλλά η Μυρτώ Τάσιου είχε άλλα σχέδια για την ζωή της.

Η ηθοποιός Κατερίνα Γώγου είχε το ταλέντο μίας αληθινής σταρ του σινεμά, μα δεν είχε την λαμπερή στόφα που απαιτούνταν. Ήταν φτιαγμένη από αλλά υλικά. Μόνιμα επαναστατημένη και ασυμβίβαστη, σε κατάσταση συνεχούς εξέγερσης και πολέμου απέναντι στην κοινωνία όπου ζούσε.

Ήταν η μάνα που έμαθε από νωρίς στην κόρη της ότι είμαστε «συνέχεια σε πόλεμο», η ανήσυχη αναρχική παρουσία της πλατείας Εξαρχείων, που βοηθούσε τους πάντες και είχε άπειρη αγάπη στην καρδιά της για να δώσει.

 

Η ποιήτρια Κατερίνα Γώγου

Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Τρία Κλικ Αριστερά» κυκλοφόρησε το 1978 και ήταν, όπως θα έλεγαν οι Αμερικάνοι, «instant success».

 

Η αναρχική ποιήτρια, έτσι την αποκαλούσαν οι εκδότες και οι καλλιτέχνες εκείνης της περιόδου, κατάφερε αυτό που φάνταζε ως τότε αδιανόητο. Να πουλήσει όσα αντίτυπα πουλούσαν ο Σεφέρης και ο Ελύτης, σε μία χώρα που το αναγνωστικό κοινό παράμενε μη εξοικειωμένο με την ποίηση.

Πρόλαβε να κυκλοφορήσει άλλες τέσσερις συλλογές, δουλεύοντας αδιάκοπα πάνω στην χαρακτηριστική κόκκινη γραφομηχανή της, βλέποντας τον εαυτό της να εξελίσσεται σε σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς, την στιγμή που ο συνάδελφοι της την αμφισβητούσαν διαρκώς.

Οι λογοτέχνες την κοιτούσαν με μισό μάτι, υποστηρίζοντας πως η τέχνη της ήταν τέχνη του ποδαριού και πως τα ποιήματα της γραφόντουσαν δίχως βαθύτερη επεξεργασία και σκέψη πάνω στη σύγχυση της στιγμής, έχοντας ως μοναδικό στόχο να ενοχλήσουν με την ωμή γλώσσα τους και να κάνουν μόδα την εξέγερση και την αναρχική ιδεολογία.

Οι εκδοτικοί οίκοι διαφωνούσαν. Η απήχηση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που δεν γινόταν να αφήσει αδιάφορο κανέναν. Σύντομα η Γώγου έγινε ένα αδιαπραγμάτευτα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης, ελληνικής ποίησης.

 

Για τί έγραφε η Γώγου;

Οι στίχοι της μιλάνε για τους ανθρώπους, τους φίλους, την εκμετάλλευση, τα αδιέξοδα, τους χαμένους αγώνες. Η Κατερίνα ήταν μία αντισυμβατική προσωπικότητα που «πάλευε» με τους δικούς της δαίμονές σχεδόν από τότε που γεννήθηκε.

Ο γάμος της με τον Παύλο Τάσιο και η κόρη τους

Η Κατερίνα Γώγου είχε αρκετούς συντρόφους στη ζωή της. Η μεγάλη της αγάπη όμως ήταν ο άντρας που παντρεύτηκε, ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος. Με τον Τάσιο απέκτησε μία κόρη, τη Μυρτώ. Λέγεται ότι στην προσπάθειά της να σώσει την μικρή από τα ναρκωτικά, έγινε και η ίδια τοξικομανής. Η Κατερίνα συνήθιζε να λέει στη μικρή της: «Έγραψα ένα βιβλίο, φύτεψα ένα δέντρο, έκανα ένα παιδί. Ο κύκλος μου έκλεισε«. Η Μυρτώ αυτοκτόνησε σε ηλικία 48 ετών.

 

Ο θάνατος της

Σαν σήμερα, στις 3 Οκτωβρίου του 1993, η ποιήτρια Κατερίνα Γώγου, κουρασμένη από τον εθισμό της στην ηρωίνη και εγκλωβισμένη στην κατάθλιψη, αυτοκτονεί στο σπίτι της μητέρας της στο Μεταξουργείο, λαμβάνοντας υπερβολική δόση χαπιών και αλκοόλ και αφήνοντας πίσω της 5 συλλογές ποιημάτων, ακαταμάχητης δυναμικής και ωμής αλήθειας

Αν θες πραγματικά να μάθεις ποια ήταν η Κατερίνα Γώγου, μην ανατρέξεις στην βιογραφία της, αλλά ρώτα την ίδια μέσα απ' τα ποιήματά της!


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM