Εντίθ Πιάφ: Η ζωή και το διαχρονικό της έργο (pics-vids)

Η Εντίθ Πιάφ μας άφησε σαν σήμερα πριν από 57 ολόκληρα χρόνια (πεθ. 1963), αφήνοντας πίσω της ένα διαχρονικό έργο, παρά την θυελλώδη ζωή και καριέρα της.

Η Εντίθ Πιάφ ήταν ίσως η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ και τα τραγούδια της μας κρατούν συντροφιά αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο της.

Ποια ήταν η Εντίθ Πιάφ
  • Η Εντίθ Πιάφ (Édith Piaf) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915 και απεβίωσε στο Γκρας, σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1963 «χτυπημένη» από τον καρκίνο του ήπατος.
  • Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion).
  • Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ, ήταν λυρική τραγουδίστρια.
  • Η μητέρα της την εγκατέλειψε όταν ήταν μωρό. Για λίγο έμεινε στην μητρική της γιαγιά, Αλλά ο πατέρας την πήγε τελικά στη δική του μητέρα, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια ενός οίκου ανοχής στο Μπερνέ της Νορμανδίας.
  • Το 1919 η Εντίθ αρρώστησε από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώθηκε. Δυο χρόνια αργότερα όμως, η όραση της επανήλθε μόνη της.
  • Στα εννιά της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους.
  • Το 1930 πήγε στο Παρίσι για να πραγματοποιήσει το δικό της όνειρο, δηλαδή να τραγουδά.
  • Έχει χάσει μια κόρη από μηνιγγίτιδα το 1933.
  • Το 1935 της έβγαλε τον πρώτο της δίσκο.
  • Έχει μείνει γνωστή ως μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες παγκοσμίως.
  • Τραγούδια όπως το La vie en rose (1946) και το Non, je ne regrette rien (1960), εκτόξευσαν τη φήμη της και την κατέστησαν την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Γαλλίας.
  • Καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρα της έγραψε περίπου 80 τραγούδια.
  • Μαζί με την καριέρα της ως τραγουδίστρια (ηχογράφησε πάνω από 200 τραγούδια) βοηθούσε και στην προώθηση νεαρών ταλέντων στη μουσική σκηνή της εποχής εκείνης.
  • Είχε μεταξύ άλλων μεγάλη συμμετοχή στην προώθηση καλλιτεχνών, όπως Σαρλ Αζναβούρ, Ζιλμπέρ Μπεκώ, Έντι Κονσταντέν, Υβ Μοντάν, Ζωρζ Μουστακί, Ζακ Πιλ κλπ.
  • Η Πιάφ πέθανε φτωχή, αφήνοντας στον τελευταίο της σύζυγο πολλά χρέη, αλλά και μία τεράστια ιστορία.
Πώς έφτασε να είναι η μεγάλη Πιάφ που όλοι ξέρουμε;

Στην «τρυφερή» ηλικία των 15 ετών έχει ανακαλύψει ήδη τις δυνατότητες της φωνής της. Και για αυτό αποφασίζει να εγκαταλείψει τον πατέρα της και να κατευθυνθεί προς το Παρίσι για να βρει τον δρόμο της. Εκεί, αρχικά τραγουδά στους δρόμους.

Δύο χρόνια μετά την άφιξη της στην «πόλη του φωτός» συναντά τον Louis Dupont, με τον οποίο ζουν μαζί. Έναν χρόνο αργότερα, στις 11/2/1933, έρχεται στον κόσμο η κόρη τους, Μαρσέλ. Δυστυχώς όμως, το κοριτσάκι πεθαίνει από μηνιγγίτιδα, δύο χρόνια αργότερα.

Η Πιάφ ενώ συνεχίζει και τραγουδά στους δρόμους της Πιγκάλ, γνωρίζει τον Louis Leplée.  Ο διευθυντή του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία, μαγεύεται από την φωνή της. Άμεσα της ζητά να υπογράψει συμβόλαιο μαζί του. Ο ίδιος την βαφτίσει «Môme Piaf» (=μικρό σπουργίτι).

Το 1935 της βγάζει και τον πρώτο της δίσκο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο μέντοράς της Leplée δολοφονείται. Η ίδια κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει. Εντέλει αθωώθηκε με τη βοήθεια ενός νέου συντρόφου, του τραγουδοποιού Raymond Asso. Ο Asso την ερωτεύεται τρελά. Εκείνη όμως φεύγει για να ζήσει στην επαρχία. Στο Παρίσι επιστρέφει το 1937.

i edith piaf ksaplomeni sto patoma na diavazi

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ως καταλύτης για την Πιάφ

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τη γερμανική κατοχή, η Πιάφ δίνει συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμου. Εισάγει πλαστές άδειες εργασίας στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν.

Η μεγάλη καριέρα ξεκινά

Ούσα περίπου 23 ετών και πλέον αναγνωρισμένη, γυρίζει την πρώτη της ταινία, η οποία και θριαμβεύει. Από τότε συνεχίζει μια πετυχημένη καριέρα κάνοντας μια έντονη ζωή, δίπλα σε πολλούς συντρόφους. Στα 30 της ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν και αναλαμβάνει να στήσει την καριέρα του.

Η κατάθλιψη, τα τροχαία και οι εθισμοί τηςΤο ρομάντζο της με τον «Βασιλιά του Μποξ»

Η Πιάφ γνωρίζει μεγάλες δόξες ούσα στη Νέα Υόρκη, όπου ερωτεύεται τον Μερσέλ Σερντάν. Ο Σερντάν όμως πεθαίνει ξαφνικά σε αεροπορικό δυστύχημα το 1949. Έκτοτε η Γαλλίδα τραγουδίστρια «βυθίζεται» στην κατάθλιψη. Ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον θάνατο του αγαπημένου της.

i edith piaf ke o serdan

Τα τροχαία και οι εθισμοί της στην μορφίνη και το αλκοόλ

Το 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία. Μετά το δεύτερο οι γιατροί της χορηγούν ισχυρές δόσεις μορφίνης και μάλιστα, για μεγάλο διάστημα. Η τραγουδίστρια εθίζεται στην μορφίνη, την οποία «μπερδεύει« με αλκοόλ, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη βεβαρυμμένη υγεία της.

Ο γάμος της με τον Ζακ Πιλ και οι θεραπείες αποτιξίνωσης

Το 1952, παντρεύεται με τον τραγουδιστή Ζακ Πιλ, ενώ παράλληλα ακολουθεί θεραπείες αποτοξίνωσης. Ωστόσο, οι ουσίες την έχουν ήδη καταβάλει. Με τον Πιλ χώρισαν το 1956.

Ο έρωτας με τον Ζωρζ Μουστακί

Το 1958 γνωρίζει το νεότερο τραγουδιστή και συνθέτη Ζωρζ Μουστακί, και ζουν έναν μοναδικό έρωτα. Εκείνος, το 1959 συνθέτει για εκείνη το τραγούδι Milord

Ακόμα ένα τροχαίο και η κατάρρευση της

Άλλο ένα σοβαρό τροχαίο αποδυναμώνει περισσότερο την Πιάφ. Μετά από λίγους μήνες καταρρέει κατά τη διάρκεια κονσέρτου της σε κατάμεστη αίθουσα της Νέας Υόρκης.

https://www.instagram.com/p/CB5rRpTFyBm/Η Πιάφ αντιμέτωπη με τον καρκίνο

Δίνοντας ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη (1950), καταρρέει επάνω στη σκηνή. Η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος. Ωστόσο, η Πιάφ δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει τις περιοδείες της.

Ακόμα μία επιτυχία για την Πιάφ

Κυκλοφορεί το «Non, Je Ne Regrette Rien» του Σαρλ Ντυμόν και παρά την κατάσταση της συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας.

Ο τελευταίο έρωτας της ζωής της

i piaf ke o teo sagapo ston gamo tus

Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά. Τον βαπτίζει «Τεό Σαγαπό» και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 παρά την διαφορά ηλικίας τους (εκείνη 46, εκείνος 26).

Ο θάνατος

o tafos tis edith piaf me luludiaΗ Εντίθ Πιάφ «σβήνει» μόλις στα 48 της χρόνια, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση. Ο σύζυγός της μεταφέρει την ίδια ημέρα του θανάτου της τη σορό της στη «δική της πόλη», το Παρίσι. Ο τάφος της βρίσκεται στο παρισινό Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM