Τζάκσον Πόλοκ: Ο αφηρημένος εξπρεσιονιστής και η τέχνη του «dripping»

Το πρόσωπο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού είναι αυτό του Τζάκσον Πόλοκ, ο οποίος έδωσε ζωή στα έργα του πιτσιλώντας τους καμβάδες, μια τεχνική γνωστή ως «dripping».

Της Δέσποινας Τσίρου

Γεννημένος στις 28 Ιανουαρίου του 1912, ο Τζάκσον Πόλοκ αποτέλεσε έναν από τους δημοφιλέστερους ζωγράφους των ΗΠΑ και το dripping έγινε το σήμα κατατεθέν της δουλειάς του, το οποίο εμπνέει αρκετούς καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα.

 

Το 1929 μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική και επηρεάζεται από τον Ντιέγκο Ριβέρα (σύζυγο της Φρίντα Κάλο). Παρ' όλα αυτά, το καλλιτεχνικό του στυλ αρχίζει και γίνεται πιο συμβολικό μετά την επαφή του με πίνακες του Πάμπλο Πικάσο.

H τεχνική του dripping

Σε ηλικία 32 ετών o Πόλοκ παντρεύεται τη Λι Κράσνερ και αφοσιώνεται εξ ολοκλήρου στη ζωγραφική. Εκείνη την περίοδο επινοεί την τεχνική του dripping. Οι διαδικασίες που ακολουθεί κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας αναφέρονται και ως «actionpainting». Αν και αρκετοί θεωρούν πως τα έργα του είναι τυχαία και δεν διαθέτουν κάποια εξεζητημένη τεχνική, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως εγκαθίδρυσε ένα νέο καλλιτεχνικό είδος. Μάλιστα, ο ίδιος ξόδευε ατελείωτες ώρες για τα έργα του και τα μελετούσε ενδελεχώς.

Τζάκσον Πόλοκ Λι Κράσνερ

Έτσι, το 1951, και μάλλον όχι άδικα, το περιοδικό «Time» χαρακτήρισε τον Τζάκσον Πόλοκ ως τον «μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη».

Το πρόωρο τέλος

Ο Πόλοκ ήταν αρκετά μοναχικός, κλειστός χαρακτήρας και συνάμα ευέξαπτος. Παράλληλα, τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έδινε μάχη με τον αλκοολισμό. Φωτεινή περίοδος για εκείνον ήταν το χρονικό διάστημα από τον γάμο του και μετά, στο οποίο μεγαλούργησε καλλιτεχνικά.

πίνακας Eyes in the Heat

Στην καλλιτεχνική του άνοδο μπήκε πρόωρο τέλος, όταν σε ηλικία 44 ετών βρήκε τραγικό θάνατο έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Φημολογείται ότι ήταν μεθυσμένος.

αμάξι Τζάκσον Πόλοκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα