Βασίλι Καντίνσκι: Ο επαναστάτης της αφηρημένης τέχνης

Ο Βασίλι Καντίνσκι, γεννημένος στη Μόσχα στις 16 Δεκεμβρίου 1866, είναι από τους πιο γνωστούς Ρώσους ζωγράφους και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της αφηρημένης τέχνης.

Η ενασχόλησή του Βασίλι Καντίνσκι με τη ζωγραφική ξεκίνησε σε μεγάλη ηλικία, όταν ήταν 30 ετών. Μέχρι τότε εργαζόταν ως δικηγόρος και μάλιστα του είχε γίνει πρόταση για ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η καθιέρωση του ως έναν από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης ήταν τελείως ανορθόδοξη με τις σπουδές του.

Παραδόξως, εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και πήγε στο Μόναχο να σπουδάσει ζωγραφική. Η επίσκεψή του σε μια έκθεση ιμπρεσιονισμού, όπου είδε μια σειρά από πίνακες του Μονέ με τίτλο «Σωροί από άχυρα - Haystacks» μαζί με την όπερα του Βάγκνερ «Λόενγκριν», που παιζόταν τότε στο θέατρο Μπολσόι, αποτέλεσαν το έναυσμα μιας ριζικής αλλαγής στη ζωή του.

o pinakas tou monet haystacks

«Δεν υπάρχει πρέπει στην τέχνη, γιατί η τέχνη είναι ελεύθερη»

Ωστόσο, ο Βασίλι Καντίνσκι δεν έγινε γνωστός για την ζωγραφική του, αλλά για το ότι εφηύρε το δόγμα της αφηρημένης τέχνης. Γεγονός που συνέβη τελείως τυχαία, καθώς ένα βράδυ που γυρνούσε σπίτι, είδε έναν πίνακα που τον εντυπωσίασε, λόγω του έντονου συνδυασμού χρωμάτων. Τελικά ήταν ένας από τους δικούς του πίνακες, ο οποίος είχε σταθεί λοξά και υπό το φως φαινόταν τελείως διαφορετικά, αφού το περίγραμμα όσων απεικονίζονταν είχε ανακατευτεί με την υπόλοιπη σύνθεση. Έκτοτε δεν ζωγράφισε ξανά πίνακες με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

o pinakas farbstudie-Quadrate tou kandinsky

Στους πίνακες του κυριαρχούν ως επί το πλείστον τα έντονα χρώματα, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι «το χρώμα έχει την δύναμη να επιδρά απευθείας στην καρδιά». Παράλληλα, τα βιομορφικά και γεωμετρικά σχήματα αποτελούν το σήμα κατατεθέν σχεδόν ολόκληρου του καλλιτεχνικού του έργου.

o pinakas rider tou kandinsky

«Ωραίο είναι εκείνο που πηγάζει από μια εσωτερική ψυχική αναγκαιότητα. Ωραίο είναι εκείνο, που είναι εσωτερικά ωραίο»

Ο Βασίλι Καντίνσκι προσπαθούσε με τα χρώματα να αγγίξει τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Υπενθυμίζεται πως η θεωρία τον χρωμάτων και η επίδραση τους στην ανθρώπινη ψυχολογία προήλθε από τον Γκαίτε, ο οποίος είχε γράψει και σχετικό βιβλίο.

Κατά κοινή ομολογία η ζωγραφική του ήταν ανεπιθύμητη στα κράτη με ολοκληρωτικό καθεστώς, καθώς έδινε μεγάλα περιθώρια στην ανάπτυξη και την ελευθερία της φαντασίας.

 

«Όλα ξεκινούν από μια κουκκίδα»

o kandinsky sto ergastirio tou

Άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή του

  • Υπήρξε συμφοιτητής με τον Πάουλ Κλέε
  • Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ασχολιόταν με το εμπόριο τσαγιού.
  • Η ονομασία του καλλιτεχνικού κινήματος «Γαλάζιος Καβαλάρης» βασίστηκε στην αγάπη του Καντίνσκι για το γαλάζιο χρώμα, αλλά και στην απεικόνιση αναβατών στα έργα του.
  • Αρκετοί από τους πίνακές του καταστράφηκαν από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.
  • Δεν έγινε ποτέ δεκτός στη λεγόμενη Σχολή των Παρισίων.
  • Η πιο υψηλή τιμή πώλησης έργου του αφορούσε τον πίνακα «Rigide et courbé», ο οποίος πουλήθηκε για 23.3 εκατ. δολάρια μόλις το 2016.

o pio akrivopliromenos pinakas tou kandinsky

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα