Τα κακαόδεντρα παράγουν την αγαπημένη στους περισσότερους σοκολάτα, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην εξαφανιστούν από τον πλανήτη!
Τα κακαόδεντρα είναι αειθαλή και τροπικά δέντρα, ενώ η επιστημονική τους ονομασία είναι «Theobroma cacao». Με άλλα λόγια είναι το «φαγητό των θεών» καθώς το όνομά τους προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση.
Ο τύπος φοραστέρο (forastero) των κακαόδεντρων είναι αυτός που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό κακάο για την αγορά και κατάγεται από τον Αμαζόνιο.
Παρ' όλα αυτά, η επιβίωση των κακαόδεντρων βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, παρά μόνο σε μια λεπτή λωρίδα του Ισημερινού.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην μείωση της παραγωγής
Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες 20 μοίρες βόρεια και νότια του Ειρηνικού. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζεται υγρασία και πολύ βροχή. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν τα επόμενα 30 χρόνια. Οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τα φυτά και τη βιομηχανία σοκολάτας παγκοσμίως.
Διαβάστε τους υπόλοιπους λόγους εξαφάνισης των κακαόδεντρων στο ecoearth.gr