Ποια είναι τα αίτια πίσω από την παθολογική ζήλια;

Η παθολογική ζήλια είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο άτομο που το βιώνει, όσο και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τα αίτια ποικίλουν, ωστόσο σημαντικό ρόλο έχει και η παιδική ηλικία.

Όταν ένα άτομο πάσχει από παθολογική ζήλια μπορεί να γίνει τοξικό με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται και ιδιαίτερα με τον/την σύντροφό του. Η ανασφάλεια και η ανάγκη για αποδοχή ωθούν το άτομο που βιώνει αυτό το αρνητικό συναίσθημα σε ακραίες συμπεριφορές.

Τα τρία είδη ζήλιας κατά τον Freud:

  • Η φυσιολογική ζήλια, που βιώνεται από την πλειονότητα και προκαλείται από τη συμπεριφορά ενός τρίτου. Για παράδειγμα, όταν το έτερον ήμισυ το φλερτάρει ένα τρίτο άτομο σε μια εκδήλωση. Αυτό το συναίσθημα είναι απόλυτα φυσιολογικό και εξαφανίζεται μόλις «ο κίνδυνος» αποχωρήσει.
  • Η νευρωτική ζήλια, που εμφανίζεται σε πιο ευαίσθητα άτομα και συνήθως δεν έχει σοβαρή αιτιολογία. Πηγάζει από τον ίδιο τον εαυτό και από βαθιά αισθήματα ενοχής, υπό την αιγίδα του αμυντικού μηχανισμού της «προβολής». Για παράδειγμα, ένα άτομο που το ίδιο απιστεί και είναι ενοχικό «προβάλλει» τα συναισθήματά του στον σύντροφο και ψάχνοντας αφορμές τον κατηγορεί για απιστία.
  • Η παθολογική ζήλια ή το Σύνδρομο του Οθέλλουπου χαρακτηρίζεται από εμμονικές ιδέες απιστίας και κατασκευάζει μια σειρά αδιάψευστων στοιχείων απιστίας από ασήμαντα γεγονότα. Το άτομο αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στον σύντροφό του και παρατηρεί εξονυχιστικά τη συμπεριφορά του μέχρι να βρει αποδεικτικά για την υποτιθέμενη απιστία. Μέσα από την εμμονική διόπτρα, τα αρρωστημένα σενάρια που δημιουργεί και την αδιάκοπη ανησυχία που βιώνει, το άτομο παρεξηγεί και παρερμηνεύει συμπεριφορές του/της συντρόφου του, με αποτέλεσμα τις έντονες συγκρούσεις. Σαν ένας άλλος Οθέλλος, το άτομο χάνει τον έλεγχο και αναπτύσσει παρανοϊκές ιδέες που καταλήγουν σε ζηλοτυπικό παραλήρημα.

Διαβάστε τα συμπτώματα και αίτια της παθολογικής ζήλιας στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM