Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται περισσότερο στις γιορτές: Πώς θ' αποτρέψεις τον πόλεμο!

Θα 'χετε προσέξει, φαντάζομαι, είναι άλλωστε διαπιστωμένο και από κατά καιρούς έρευνες που έχουν διενεργηθεί, ότι τα ζευγάρια τσακώνονται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Τις δε μέρες των Χριστουγέννων, εκεί να δεις: πάρτι! Παραμονή Πρωτοχρονιάς; Χα-μός! Και όχι με την καλή έννοια προφανώς. Είναι λες και πρόκειται γι' αντιπάλους, βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου. 

Tι συμβαίνει, αναλύω παρακάτω. «Βάζει ο διάολος το ποδάρι του», όπως έλεγαν οι παλιότεροι ή άλλα «τινά» και περίεργα; Είναι και το παραπάνω σαφώς, ο έξω από δω, είναι και τρίτοι παράγοντες. Τους έχετε υποψιαστεί, αλλά, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη.

Είναι το άγχος των ημερών, οι προετοιμασίες για να είναι το σπίτι τέλειο. Είναι οι διαφωνίες για το «ποιους», «πότε», «γιατί» να καλέσουμε, είτε για το σε ποιες προσκλήσεις θ' ανταποκριθούμε και σε ποιες όχι.

Προσοχή στο shopping 

Τα πράγματα, δε, γίνονται ακόμα πιο ηλεκτρισμένα, όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Π.χ. σ' ένα εμπορικό κέντρο και ψάχνει φτιασίδια και μπιχλιμπίδια για να εξωραΐσει τον χώρο του. Μπορεί μια απλή, χαλαρή αρχικά έξοδος για shopping να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο γιατί ο άντρας θέλει τα μίνιμαλ λευκά μόνο στολίδια κι ένα απλό (μεγέθους, δεν μας νοιάζει) κλαδί έλατου για να στολίσει το σαλόνι. Το θηλυκό (του) απ' την άλλη ίσως να είναι της σχολής των 80s. Να θέλει πανδαισία χρωμάτων, άλλου τύπου... πάρτι πάνω στο δέντρο της. Κόκκινα, χρυσά, μπλε. Τα πάντα. Σε αυτές τις λεπτομέρειες, λοιπόν, κολλάμε, χάνουμε την ουσία και καταλήγουμε να είμαστε με μούτρα ο ένας απέναντι στον άλλον.

Travel is the drug 

Αν, δε, έχουμε σκοπό να πάμε και κάποιο ταξίδι, ε, εκεί... της τρελής. Κάτι θα μας φταίξει στις λεπτομέρειες, μια διχογνωμία περί προορισμού μπορεί να προκύψει και κάπως έτσι καταλήγουμε στο να μη μιλάμε μεταξύ μας. Αν συνυπολογίσεις και τον παράγοντα φτώχεια, το γεγονός πως ο Έλληνας έχει πολύ περιορισμένο μπάτζετ, κλάφτα. Αρχίζουν οι έριδες και σχετικά με το πού θα ξοδευτεί (το λιγοστό μπάτζετ). Και ίσως στο τέλος, ενώ ένα ταξίδι βρίσκεται στο X-mas «μενού», να απέχει θεαματικά.

Απολογισμός

Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με το τέλος κάθε χρονιάς. Τι σημαίνει αυτό; Με εξαίρεση τους ανθρώπους που δουλεύουν στην τηλεόραση -οπότε μετράνε εντελώς διαφορετικά τον χρόνο-, είναι συνυφασμένα με ετήσιο απολογισμό. Εκεί, λοιπόν, «στραβώνει» ξανά το κλίμα. Αν κάτι δεν σου βγει σωστή στη «σούμα», η γκρίνια ξεπηδά εκ νέου. Κι εκεί, τα όρια εκάστου τεστάρονται.

TIP 

Κορίτσια, οι άντρες είναι πιο εγωιστές απ' τη φύση τους. Δώστε τόπο στην οργή, κάν'τε τους -κατά το δυνατόν- τα χατίρια και θα είστε μέλι-γάλα και στη διάρκεια των εορτών. Εσείς, άντρες, προτού αρχίσετε τα δωράκια και τα ρεζερβέ στα μπουζούκια ή στα κλαμπ, τσεκάρετε καλά το μπάτζετ που διαθέτετε. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά δεν είναι ανάγκη να προκαλούμε και την τύχη μας. Μerry Christmas - από τώρα.