3+1 πράγματα που κάνουν μια σχέση τοξική

Οι περισσότεροι λίγο ή πολύ έχουμε βρεθεί σε μια τοξική σχέση που ήθελε πολλή προσπάθεια και κόπο, προκειμένου να στεριώσει.

Ωστόσο, η υπεράνθρωπη προσπάθεια είναι ένα δείγμα, ότι ενδεχομένως να μην έχουμε απέναντι μας το ιδανικό ταίρι.

Είναι πολύ δύσκολο, δύο άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες και ιστορίες, να βρουν μια χρυσή τομή επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.

Γι' αυτό το λόγο, πολλές φορές, όση αγάπη και αν υπάρχει από τις δύο πλευρές, δεν είναι αρκετή, ούτε φτάνει για να κρατήσει μαζί δύο ανθρώπους.

  1. Ζήλια στα πάντα

Όταν ένας σύντροφος δείχνει το ενδιαφέρον του και σε διεκδικεί με κομψό τρόπο, αρκεί ένα σχόλιο για να νιώσεις κολακευμένος/η. Όταν, όμως, τα πράγματα παρεκτρέπονται και η ζήλια γίνεται παθολογική, εμφανίζεται από ασήμαντες αφορμές. Έλεγχος σε κινητό, εξόδους, παρέες κλονίζουν έναν βασικό πυλώνας της σχέσης, που είναι η εμπιστοσύνη. Άπαξ και εμφανιστεί η ρωγμή στην εμπιστοσύνη, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό.

2. Απομόνωση από φίλους

Είναι αρκετά σύνηθες το πρώτο διάστημα μιας σχέσης ένα ζευγάρι να περνά, όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί. Παρ' όλα αυτά, όταν φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός και νιώθετε περιορισμένος/η από το σύντροφό σας αναφορικά με τις παρέες και τις δραστηριότητες σας, αρχίζει να χτυπά το πρώτο καμπανάκι. Μελέτες έχουν δείξει, πως το πολύ μαζί είναι καταστροφικό για μια σχέση, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχεις να ανακαλύψεις κάτι παραπάνω στην προσωπικότητα του/της συντρόφου σου.

3. Έλεγχος παντού

Μακριά από τα άτομα που θέλουν τα πάντα να περνάνε από το χέρι τους, ακόμα και όταν δεν αφορούν τα ίδια. Είναι ο τύπος ανθρώπου, που θα θέλει πάντα να πηγαίνεις με το πρόγραμμα και τις ανάγκες του. Συνήθως τέτοιου είδους άνθρωποι δεν έχουν καν την ενσυναίσθηση για την κάλυψη των αναγκών του/της συντρόφου τους. Θεωρούν, ότι η σχέση τους πρέπει να τους ακολουθεί πιστά, χωρίς γκρίνιες και σχόλια.

4. Αίσθημα ανεπάρκειας

Είναι ένας ύπουλος τρόπος μείωσης από τον/την σύντροφό μας, ο οποίος συνειδητοποιείται εκ των υστέρων. Επικριτικά σχόλια, σύγκριση με προηγούμενες σχέσεις ή άλλους ανθρώπους είναι μερικά στοιχεία που μπορεί να κάνουν το άτομο που τα δέχεται να νιώσει ανεπαρκές. Θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μια μορφή ψυχολογικής βίας, καθώς δεν είναι εμφανής με την πρώτη ματιά και αφήνει κατάλοιπα, ακόμα και αν έχουμε φύγει από τη συγκεκριμένη τοξική σχέση.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι, πως αν θέλουμε μια σχέση να έχει διάρκεια και να είναι ποιοτική επιβάλλεται να έχουμε θέσει εξαρχής τα όρια μας, ξεκαθαρίζοντας τις ανάγκες μας.

Τα έχει πει και η Britney, μην το ξεχνάμε!

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα