Ο όρος προέρχεται από την ιστορία του Οιδίποδα από την ομώνυμη Ελληνική τραγωδία. Εκείνος σκότωσε εν αγνοία τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του. Η γυναικεία εκδοχή, σύνδρομο της Ηλέκτρας, πήρε το όνομά της από μια άλλη αρχαιοελληνική τραγωδία. Σε αυτή η Ηλέκτρα βοήθησε στην δολοφονία της μητέρας της.
Η σεξουαλική επιθυμία του παιδιού διατηρείται εκτός συνείδησης (ego)
Στην ψυχαναλυτική θεωρία, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα αναφέρεται στην σεξουαλική επιθυμία του παιδιού για τον γονέα του αντίθετου φύλου. Ιδιαίτερα έχει να κάνει με την ερωτική προσοχή του αγοριού προς τη μητέρα του. Αυτή η επιθυμία διατηρείται εκτός συνείδησης, ωστόσο ο Φρόιντ πίστευε ότι επηρεάζει τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την ανάπτυξη του.
Ο Φρόιντ υποστήριζε ότι το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα παίζει σημαντικό ρόλο στο φαλλικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης. Πίστευε ότι το επιτυχές πέρασμα αυτού του σταδίου τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ώριμης σεξουαλικής ταυτότητας. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, το αγόρι επιθυμεί να να αντικαταστήσει τον πατέρα του, τον οποίο αντίπαλο για τα μάτια της μητέρας του. Το σύμπλεγμα εμφανίζεται στο φαλλικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης μεταξύ των τριών και πέντε ετών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: health4u.gr