Το lockdown αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για όλους, καθώς επιβάλλεται, αφήνοντας μας χωρίς καμία επιλογή να αρνηθούμε. Μάλιστα, οι έφηβοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, καθώς αλλάζει άρδην η καθημερινότητά τους.
Οι Έλληνες έφηβοι είναι η μερίδα των ανθρώπων που πλήττεται σε μεγάλο βαθμό. Η απουσία συναισθηματικής ωρίμανσης, λόγω του νεαρού της ηλικίας, προκαλούν σύγχυση κατά τη διάρκεια του lockdown.
Η απουσία παρέας, αλλά και δραστηριοτήτων ωθούν τους νέους να κλείνονται στον εαυτό τους και να σπαταλούν ακόμα περισσότερο χρόνο στα social media.
Παρ' όλα αυτά φαίνεται πως η ενασχόληση με τα social media έχει και ευεργετικές ικανότητες.
Οι ευεργετικές ικανότητες των social media
Μια νέα μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ για το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, συμπέρανε ότι τα κοινωνικά μέσα μπορεί να είναι ευεργετικά για τους νέους κατά τη διάρκεια του κατ’οίκον περιορισμού. Η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία σε περισσότερους από 1.000 μαθητές και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα άγχους των εφήβων μειώθηκαν όταν τα σχολεία έκλεισαν.
Επίσης, στην έρευνα αναφέρεται ότι οι μαθητές ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι με το σχολείο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι. Δεν είχαν το άγχος της συμβατικής σχολικής ζωής. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί και οι έφηβοι ανακάλυψαν νέους και καλύτερους τρόπους για να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ας μην ξεχνάμε πως κάποιοι λιγότερο εξωστρεφείς έφηβοι, που δεν είναι το επίκεντρο της τάξης ίσως να πανηγυρίζουν στην ιδέα των μαθημάτων από το σπίτι και γενικότερα ακύρωσης σχεδίων, καθώς στο σχολείο περνούν δυσάρεστα, οπότε το σπίτι για εκείνα τα παιδιά είναι ασφαλές.
Διαβάστε πώς περνούν οι Έλληνες έφηβοι στο lockdown στο juniornews.gr