Παιδικός καρκίνος: Ο αλγόριθμος που βρίσκει πιθανή αγωγή

Θερίζει ο παιδικός καρκίνος την τελευταία δεκαετία, με τα θύματά του ν' αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τα νέα είναι θετικά.

Ειδική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα (Uppsala University), χρησιμοποιώντας έξυπνο αλγόριθμο για υπολογιστή, εντόπισε υποσχόμενη καινούρια αγωγή για το νευροβλάστωμα. Ένα απ' τα πλέον επικίνδυνα είδη. Μακροπρόθεσμα, η ανακάλυψη που περιγράφεται στο περιοδικό Nature Communications ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε καινούρια μορφή αγωγής για παιδιά με σοβαρή ή προχωρημένου σταδίου νόσο.

Πού βασίζεται η αγωγή 

Η νέα αγωγή βασίζεται στην ενεργοποίηση κανναβινοειδή υποδοχέα 2 (γονίδιο  CNR2, στο νευρικό σύστημα. Μια πολύ ασυνήθιστη μέθοδος έκανε εφικτή τη θεραπευτική εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Αντί να χρησιμοποιήσει παραδοσιακές μεθόδους ανάπτυξης φαρμάκων, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε νέο αλγόριθμο υπολογιστή, ικανό να συνδυάσει μαζικές ποσότητες γενετικών και φαρμακολογικών στοιχείων από νοσοκομεία και Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέδειξε νέες αγωγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους βασικούς μηχανισμούς της νόσου.

Ο Sven Nelander, δήλωσε έκπληκτος όταν ο αλγόριθμος οδήγησε σε εντελώς νέες ιδέες για αγωγή, όπως το CNR2. Οι ερευνητές συνέχισαν την έρευνα, σε εργαστηριακό επίπεδο πλέον.

Πειράματα με θετικό «πρόσημο»

Όπως είναι αντιληπτό, οι νέες αγωγές βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Εξετάστηκαν σε δείγματα κυττάρων ασθενών και σε μοντέλα ζώων, όπου φάνηκαν αποτελεσματικά.

Ο ρυθμός επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε, όπως και η ανάπτυξη του όγκου στο ψάρι ζέβρα μετά από αγωγή με ουσία που διεγείρει το CNR2.

TIP

Οι ερευνητές επίσης ανάπτυξαν τον αλγόριθμο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη καρκίνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ ΙΝSTAGRAM