Λέσβος: Πιλοτικό πρόγραμμα σε ανήλικους πρόσφυγες - τ' αποτελέσματα

Λέσβος: Πιλοτικό πρόγραμμα σε ανήλικους πρόσφυγες - τ' αποτελέσματα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα θετικής ψυχολογίας, που εφάρμοσαν σε παιδιά πρόσφυγες, ηλικίας από επτά έως 14 ετών στη Λέσβο, επιστήμονες της Βρετανίας με επικεφαλής μία Ελληνίδα ψυχολόγο. Τα 72 παιδιά, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, συμμετείχαν σε ένα επταήμερο πιλοτικό πρόγραμμα, η αξιολόγηση του οποίου κρίνεται θετική, όσον αφορά την ψυχολογική υποστήριξή τους.

«Δυνάμεις για το Ταξίδι»

Η παρέμβαση με την ονομασία «Δυνάμεις για το Ταξίδι» (Strengths for the Journey) έχει ως στόχο να αναπτύξει στα προσφυγόπουλα θετικά συναισθήματα, δύναμη χαρακτήρα, αισιόδοξο τρόπο σκέψης, μεγαλύτερη ικανότητα σύνδεσης με την κοινότητα και με τη φύση, ελπίδα και αυτεπίγνωση, έτσι ώστε να βελτιωθεί το αίσθημα ψυχικής ευεξίας και ανθεκτικότητάς τους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Σεβαστή Φωκά, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Development and Psychopathology» (Ανάπτυξη και Ψυχοπαθολογία).

Είναι το πρώτο πρόγραμμα για παιδιά προσφύγων που εστιάζει στην απόκτηση θετικών αισθημάτων και ψυχικών δεξιοτήτων (αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση κ.ά.), παρά στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες λόγω του πολέμου και της δυστυχίας στις χώρες προέλευσής τους. Το πρόγραμμα, παράλληλα, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης των προσφυγόπουλων.

«Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η παρέμβαση "Strengths for the Journey" φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι σύντομες και όχι δαπανηρές παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας, όπως αυτό το πρόγραμμα, μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών των προσφύγων, ακόμη και σε εκείνα τα παιδιά που έχουν βιώσει τις πολλές προκλήσεις της ζωής σε έναν καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε η κ. Φωκά.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην Ελλάδα κατά την τελευταία τετραετία και σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, πολλοί από όσους ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, πέρα από την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, εκδηλώνουν υψηλά ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας, κρίσεων πανικού, άγχους και επιθετικότητας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η θετική ψυχολογική παρέμβαση πρέπει να επεκταθεί σε μεγαλύτερη ομάδα προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες υποδοχής. Η κ. Φωκά πήρε το διδακτορικό της στην Ψυχολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και από το 2012 διδάσκει στο Queen Mary.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM