Γιαννόπουλος: Ανάγκη γενναίας μεταρρύθμισης στο Ε.Σ.Υ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ασφυκτιά, καθώς έχει κληθεί να σηκώσει το βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, μιλάμε για ένα σύστημα υγείας αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο σχεδόν από πάντα.

Το Ε.Σ.Υ. και το προσωπικό των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας δίνουν τη δική τους μάχη με την πανδημία του κορονοϊού. Το σύστημα υγείας χτυπά όμως «κόκκινο» διότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει πλήρως παρά έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα βήματα που γίνονται για την θωράκιση και την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. δίνουν ελπίδα και πνοή αισιοδοξίας, καθώς θα γίνουν έργα -και προσλήψεις ή μονιμοποίηση του ου επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού‒ που το σύστημα υγείας της χώρας έχει ανάγκη εδώ και χρόνια. Εκτός αυτού πρόκειται για μια δυναμική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ταχύτερες μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

«Τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν έχει ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό όπως θα έπρεπε»

Παναγιώτης Γιαννόπουλος, MD, MSc, γενικός χειρουργός του νοσοκομείου Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας

Ο δρ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, MD, MSc, γενικός χειρουργός του νοσοκομείου Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, μιλάει στο Health4U για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που βιώνουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Παράλληλα, μιλά για την έλλειψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις με στόχο την άμεση και ταχύτερη αναδιοργάνωσή τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες και τα προβλήματα που έφερε ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 στις συνθήκες της καθημερινότητας στον τομέα της δημόσιας νοσοκομειακής υγείας;

Το Ε.Σ.Υ. έχει περίπου 40 χρόνια ζωής και, δυστυχώς, τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν έχει ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό όπως θα έπρεπε. Τα τελευταία, δε, χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις των γιατρών η κατάσταση έγινε τραγική. Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα φάνηκαν στην καθημερινή λειτουργία του Ε.Σ.Υ. με τη μεγάλη φυγή δεκάδων χιλιάδων γιατρών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη καθημερινότητα της νοσοκομειακής υγείας προστέθηκε μια παγκόσμια πανδημία για να κλονίσει ακόμη περισσότερο το Ε.Σ.Υ. Οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν άμεσα. Απέτρεψαν στο πρώτο κύμα τον Μάρτιο να φανούν οι σοβαρές ελλείψεις. Ελλείψεις που υπήρχαν στις παθολογικές κλινικές και στις ΜΕΘ, στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας.

Τώρα, δυστυχώς, διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και το Ε.Σ.Υ. συνεχίζει να είναι ανοχύρωτο. Με πολύ περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά με ελλιπές εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η εποχική γρίπη έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση και αναζητούνται άμεσα λύσεις.

Image removed.

Πόσο επηρεάζεται η αναγκαία επισκεψιμότητα στην πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας των ασθενών από την πανδημία του νέου κορονοϊού;

Βασικός άξονας σε κάθε σύστημα υγείας αποτελεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στη χώρα μας δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει με σχέδιο και ρόλο. Αποτελεί τον πρώτο σταθμό των πολιτών μιας χώρας όταν χρειάζονται ανάγκη περίθαλψης ή επίσκεψης στο σύστημα υγείας.

Οι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλους τους ασθενείς. Με σωστό προγραμματισμό τούς βοηθούν για το επόμενο βήμα περίθαλψης τους: είτε στη δευτεροβάθμια είτε στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο και τα κέντρα υγείας πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικά μηχανήματα, εργαστήρια καθώς και επανδρωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Έτσι, αποσυμφορούν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας. Ιδίως στις εφημερίες, ώστε να αποφεύγονται τριτοκοσμικές σκηνές με ράντζα, που βλέπαμε μέχρι πολύ πρόσφατα σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Με αυτόν τον κομβικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει η ΠΦΥ θα ήταν εφικτός ο πρώτος έλεγχος σε ύποπτα περιστατικά εν καιρώ πανδημίας κορονοϊού.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπήρχε καθοδήγηση με απόλυτη ασφάλεια σε κλινικές αναφοράς. Ή κατάλληλες οδηγίες για καραντίνα κάποιων ημερών.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM