Tραγούδια που γράφτηκαν για ψυχικές ασθένειες (β’ μέρος)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναφέραμε κομμάτια ξένων συγκροτημάτων, κυρίως της ροκ σκηνής, που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν τους στίχους από ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και οι αυτοκτονικές τάσεις.

Στο δεύτερο μέρος, θα δούμε θρυλικούς καλλιτέχνες που επικοινώνησαν την δύσκολη στιγμή που βίωναν μέσω των τραγουδιών τους, λόγω κάποιου προβλήματος ψυχικής υγείας, αλλά επίσης θα σταθούμε και σε τραγούδια για το motivation που έχουν δώσει στον κόσμο, όπως παραδείγματος χάριν το ’’Show must go on’’ των Queen.

  • The Beatles - I’m so tired

Ο Τζον Λένον το 1968 κυκλοφόρησε με τους Beatles το “I’m so tired”. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ζωής του ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς τον ταλαιπωρούσε η αυπνία. Συγκεκριμένα ο Λένον, εκείνη την εποχή βρισκόταν στην Ινδία και χρησιμοποιούσε τον διαλογισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυπνία και τους έντονους προβληματισμούς της προσωπικής του ζωής. Επίσης, το κομμάτι “I’m only sleeping” του δίσκου Revolver, πραγματεύεται το ίδιο θέμα.

‘’I'm so tired. I haven't slept a wink. I'm so tired, my mind is on the blink. I wonder, should I get up and fix myself a drink? No, no, no’’

  • Pearl Jam - Stupid Mop

Οι Pearl Jam το 1994 επέλεξαν να κλείσουν το άλμπουμ Vitalogy, με το τραγούδι Stupid Mop ή αλλιώς Hey Foxymophandlemama, That's Me, στο οποίο λέγεται πως έχουν χρησιμοποιήσει αληθινή μαρτυρία ασθενή μέσα από ψυχιατρική κλινική. Στο τραγούδι ακούγεται μία γυναίκα και οι σκέψεις της σαν άλλες φωνές μέσα στο κεφάλι της που επαναλαμβάνονται. Το συγκεκριμένο κομμάτι μέσω της σχιζοφρένιας μιλά για την αυτοκαταστροφή, την αυτοκτονία και την αγάπη.

’’Don't you want people to love you? my spanking, that's the only thing i want so much...’’

  • Pink Floyd - Brain damage

Στο Brain Damage των Pink Floyd που κυκλοφόρησε το 1973, έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια. Κάποιοι πιστεύουν πως το τραγούδι μιλά για τον frontman Syd Barrett, ο οποίος αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα καθώς έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως παραισθησιογόνων.

Άλλοι πιστεύουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία θέλει τα μέλη των Pink Floyd να περιγράφουν στο κομμάτι τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι ψυχικά ασθενείς, δηλαδή ουσιαστικά κουκουλώνοντας το πρόβλημα με χρήση χαπιών ή κάνοντας λοβοτομή κ.α, και όχι με το να αναζητούν την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Λέγεται επίσης πως οι Pink Floyd λόγω του ότι ήθελαν να βοηθήσουν τον φίλο και μέλος του συγκροτήματος, Syd ,επισκέφθηκαν τον πολύ γνωστό ψυχίατρο Ρόναλντ Ντέιβιντ Λέινγκ, ο οποίος εναντιώθηκε σε αυτές τις απαρχαιωμένες πρακτικές. Γενικότερα, όλο το άλμπουμ Dark Side Of The Moon θίγει τον τρόπο με τον οποίο οι ’’λογικοί’’ βλέπουν τους ’’τρελούς’’ μέσω των κομματιών Money, Time και Us and Them. Επομένως το Brain Damage δίνει την εναλλακτική άποψη ότι οι "τρελοί" ίσως είναι οι μόνοι που καταλαβαίνουν τα λάθη της κοινωνίας.

‘’The lunatic is in my head. You raise the blade, you make the change. You re-arrange me 'til I'm sane. You lock the door and throw away the key. There's someone in my head but it's not me’’

  • Queen - Show must go on

Το 1991, ο Φρέντι Μέρκιουρι βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο του AIDS και παρόλο που η κατάστασή του ήταν οριακή ερμήνευσε το Show Must Go On. Μάλιστα, κατά την ηχογράφηση του κομματιού ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Μπράιαν Μέι του είπε: «Φρέντι, δεν ξέρω αν μπορείς καν να το τραγουδήσεις. Και εκείνος του απάντησε, αφού κατέβασε τη βότκα του: Θα το κάνω οπωσδήποτε, αγαπητέ. Kαι το έκανε, το έσκισε, με αυτή τη σπαραχτική φωνή». Το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, Innuendo.

Το τραγούδι μιλά για τον θάνατο όπου όλοι γνωρίζουμε πως είναι αναπόφευκτος, όμως ακόμα και αν βιώσουμε μία τραγική κατάσταση το ’’show’’ -που συμβολίζει τη ζωή- θα πρέπει να συνεχιστεί και αν είναι δυνατό να αξιοποιηθεί στο έπακρο με αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Η ανατριχιαστική ερμηνεία του Μέρκιουρι σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σόλο αποτελεί ένα από τα καλύτερα motivational κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ.

‘’The show must go on, inside my heart is breaking, my makeup may be flaking, but my smile, still stays on’’

  • 5 . Wu Tang Clan – America

Οι Wu Tang φυσικά δε συγκαταλέγονται στη ροκ αλλά στη Χιπ Χοπ σκηνή και ξεκίνησαν τη πορεία τους το 1992. Μάλιστα, το πρώτο τους άλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 1993, θεωρείται από τα καλύτερα στη χιπ χοπ σκηνή όλων των εποχών. Όσον αφορά το συγκεκριμένο τραγούδι ’’America’’, οι Wu-Tang, το 1996 θέλησαν να σταθούν δίπλα στο πλευρό των Αφροαμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ καθώς τότε διαδίδονταν συνωμοσιολογίες για το AIDS και μέσω του κομματιού καταρρίφθηκαν.

‘’AIDS kills, word up respect this, America is dying slowly’’

  • Pink Floyd - Comfortably Numb

To Comfortably Numb κυκλοφόρησε το 1979 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ The Wall. Η πρώτη του ονομασία ήταν «The Doctor» αλλά μετέπειτα άλλαξε. Πρόκειται πάλι για τραγούδι των Floyd που μιλά για ασθένεια, όχι όμως ψυχική. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρότζερ Γουότερς, κατά την περίοδο της παιδικής του ηλικίας κάποια στιγμή αρρώστησε με πυρετό έχοντας παραληρήματα. Συγκεκριμένα, οι στίχοι «When I was child I had fever / My hands felt just like the two balloons» είναι απόλυτα αυτοβιογραφικοί.

Σε συνέντευξή του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι είχα πάθει γρίπη και είχα πυρετό που έφτανε το 40,5 και έπεφτα σε παραλήρημα. Δεν ήταν ότι τα χέρια μου έμοιαζαν με μπαλόνια αλλά φαινόντουσαν πολύ πιο μεγάλα και αυτό ήταν τρομακτικό. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αυτοί οι στίχοι αναφέρονται στον αυνανισμό. Ένας Θεός ξέρει γιατί!»

‘’When I was a child I had a fever, my hands felt just like two balloons. Now I've got that feeling once again, i can't explain you would not understand. This is not how I am, i have become comfortably numb’’

Το εκπληκτικό σόλο -που δε διαφέρει σε τίποτα από την ηχογράφηση- το ακούτε στο 5:00 λεπτό:

  • Pearl Jam - Jeremy

Το τραγούδι Jeremy κυκλοφόρησε το 1992 και τους στίχους τους έγραψε ο Έντι Βέντερ. Μέσω συνέντευξής του ο τραγουδιστής έχει αναφέρει πως η έμπνευση για το κομμάτι προήλθε από δύο αληθινά γεγονότα. Το πρώτο, αφορά ένα παιδί που αυτοκτόνησε στο σχολείο και ονομαζόταν Jeremy και το δεύτερο αφορά έναν συμμαθητή του Βέντερ ο οποίος είχε αυτοκτονικές τάσεις. Μάλιστα ο Βέντερ είχε αναφέρει για το πρώτο περιστατικό πως ενημερώθηκε από εφημερίδα και αποφάσισε πως ήθελε να κάνει κάτι γι’ αυτό, να το χρησιμοποιήσει δίνοντάς του περισσότερη σημασία.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Το μόνο που θα καταφέρετε αν αυτοκτονήσετε θα είναι να αποτελέσετε μία μικρή παράγραφο σε μία εφημερίδα. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η ζωή συνεχίζεται, ο κόσμος θα παραμείνει ίδιος. Η καλύτερη εκδίκηση λοιπόν είναι να ζήσετε και να αποδείξετε στον εαυτό σας τι αξίζετε. Να είστε δυνατοί και ισχυροί».

‘’Daddy didn't give attention to the fact that mommy didn't care. King Jeremy the wicked ruled his world…’’

  • Sia – Breathe me

Η τραγουδίστρια της ποπ Sia το 2004 στο άλμπουμ της Colour the Small One συμπεριλαμβάνει το κομμάτι Breathe Μe. Το τραγούδι γίνεται επιτυχία σχεδόν αμέσως και το άλμπουμ πουλά 1.2 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Η ίδια είπε πως το τραγούδι θέλει να αναδείξει δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το να σε κατακλύζει το άγχος. «Το ’’Breathe Me’’ έχει να κάνει με το άγχος. Δηλαδή με το να είσαι εσωτερικά συγκλονισμένος και ενδεχομένως να βλάπτεις τον εαυτό σου και μετά να ζητήσεις βοήθεια», ανέφερε.

‘’Ouch I have lost myself again, lost myself and I am nowhere to be found. I think that I might break, i've lost myself again and I feel unsafe’’