Δημοφιλή τραγούδια που γράφτηκαν για ψυχικές ασθένειες

Τα περισσότερα τραγούδια είναι γνωστό πως γράφονται για τον έρωτα και την αγάπη. Όμως αρκετοί καλλιτέχνες, κατά καιρούς έχουν γράψει θρυλικά κομμάτια, επηρεασμένοι από κάποια στιγμή της ζωής τους που τους στιγμάτισε. Εμείς, ξεχωρίσαμε δεκαέξι ξένα κομμάτια –κυρίως rock- τα οποία μιλούν για ψυχικές ασθένειες.

Σας παραθέτουμε τα οκτώ, τα υπόλοιπα στο δεύτερο μέρος.

  • Shine On You Crazy Diamond – Pink Floyd

Φυσικά σαν λάτρης των Pink Floyd, δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω αυτή τη λίστα με το ‘’Shine on you Crazy Diamond’’. Το συγκεκριμένο κομμάτι του άλμπουμ ‘’Wish you were here’’ κυκλοφόρησε το 1975, και μιλά για τον frontman του συγκροτήματος, Syd Barrett. Ο τραγουδιστής ήταν για χρόνια εθισμένος στα ναρκωτικά και συγκεκριμένα στο LSD, αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που αποχώρησε από το συγκρότημα το 1968. Το 1974 όμως, ο εξαφανισμένος για 6 χρόνια, Syd εμφανίζεται σε μία συναυλία των Pink Floyd, αγνώριστος με ξυρισμένο κεφάλι, σαν να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Τότε ο Waters εμπνέεται από αυτό το περιστατικό και ένα χρόνο αργότερα γράφει το κομμάτι.

’’Remember when you were young, you shone like the sun. Shine on you crazy diamond! Now there’s a look in your eyes, like black holes in the sky…’’

Στους συγκεκριμένους στίχους ο Waters, θέλει να αναδείξει το παρελθόν και το παρόν της ζωής του Syd, λέγοντας ουσιαστικά πόσο δυνατός ήταν νεότερος, ενώ ’’τώρα υπάρχει ένα κενό στα μάτια του σαν μαύρες τρύπες στον ουρανό’’, λόγω του εθισμού και των ψυχολογικών που είχε αποκτήσει.

  • "Help!" – Beatles

Τον Σεπτέμβρη του 1965 ο Τζον Λένον γράφει το ‘’Help’’. Από το 1963 ως το 1965 οι Beatles βρισκόντουσαν συνεχώς σε περιοδείες και έκαναν ηχογραφήσεις τραγουδιών. Ο Λένον παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και την πίεση σκεφτόταν πόσο δυσαρεστημένος ήταν από τον γάμο του. Λόγω αυτών των περιστατικών έγραψε το ‘’Help’’ για την δεύτερη ταινία του συγκροτήματος και συγκεκριμένα τότε είχε αναφέρει: «Ήμουν παχύσαρκος, καταθλιπτικός και φώναζα απελπισμένα για βοήθεια».

Το 2015, ο Πωλ Μακαρτνει μιλώντας για τον Λένον και την ψυχική του υγεία είπε: «O John πάντα αναζητούσε βοήθεια. Είχε μια παράνοια στο μυαλό του ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν γύρω του θα πέθαναν, επειδή στην ηλικία των τριών πέθανε ο αγαπημένος του θείος και αργότερα η μητέρα του. Νομίζω ότι όλη η ζωή του Τζον ήταν μια κραυγή για βοήθεια».

’’Help me if you can, I'm feeling down. And I do appreciate you being round…Help me get my feet back on the ground, won't you please, please help me’’

 

  • Manic Depression - Jimi Hendrix

Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967 στο  άλμπουμ “Are you experienced?”. Αναφέρεται στην μανιοκατάθλιψη ή αλλιώς διπολική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεβασμένης διάθεσης γνωστά ως «μανία» και εναλλάσσονται με επεισόδια κατάθλιψης. Από όσα γνωρίζουμε, ο Χέντριξ δεν διαγνώστηκε ποτέ με διπολική διαταραχή, όμως υπήρχαν πολλές εικασίες. Ένα περιστατικό που είναι γνωστό για το πώς γράφτηκε το Manic Depression, είναι το εξής: Σε μία συνέντευξη Τύπου, στο Λονδίνο, ο μάνατζέρ του Τσανς Τσάντλερ του είπε πως μιλά σαν μανιοκαταθλιπτικός. Έτσι, ο Χέντριξ, την επόμενη μέρα έγραψε αυτό το τραγούδι, στο οποίο αναρωτιέται με απόγνωση και θυμό ’’τι είδους κόσμος είναι αυτός’’ και παρουσιάζει την μουσική σαν ένα προστατευτικό καταφύγιο από το χάος.

’’Music sweet music, I wish I could caress caress caress. Manic depression is a frustrating mess’’

 

 

  • Stockholm Syndrome - Muse

Το Stockholm Syndrome κυκλοφόρησε το 2003 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Absolution”. Το τραγούδι θέλει να θίξει το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, κατά το οποίο ασθενείς-όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και γενικότερα θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους. Πλέον το σύνδρομο, έχει επεκταθεί πέραν των περιστατικών ομηρίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις μίας τοξικής σχέσης, όπου ο ένας εκ των δύο θυματοποιείται και δεν μπορεί να ξεφύγει από τον άλλον.

‘’This is the last time, I'll abandon you. And this is the last time, I'll forget you, I wish I could’’.

  • Lithium- Nirvana

Ο τίτλος του τραγουδιού αναφέρεται στο ’’λίθιο’’, το χημικό στοιχείο, όπου το 1996 ήταν χρήσιμο για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Γράφτηκε από τον Κερτ Κομπέιν, ηχογραφήθηκε το 1991, κυκλοφόρησε το 1992 και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο των Nirvana “Nevermind”. Το τραγούδι δεν αναφέρεται στη διαταραχή αλλά αφηγείται μία ιστορία όπου ένας άνδρας χάνει τη φίλη του και ύστερα στρέφεται στη θρησκεία. Ο Κομπέιν παρουσίασε το πώς μια σχέση μπορεί να γίνει τοξική και να φτάσει στα άκρα. Δηλαδή, όπως ακριβώς με τη διπολική διαταραχή κάποιος φτάνει στα άκρα, από την μανία στην κατάθλιψη. Ο Κερτ Κομπέιν έπασχε από ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή αλλά ποτέ δεν έλαβε θεραπεία.

‘’I like it, I'm not gonna crack, I miss you, I'm not gonna crack, I love you, I'm not gonna crack, I killed you, I'm not gonna crack’’

 

 

  • Hurt - Nine Inch Nails

Το ’’Hurt’’ έγινε ευρέως γνωστό από τον Τζόνι Κας, όμως γράφτηκε από τον Τρεντ Ρεζνορ και ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τους Nine Inch Nails. Το συγκεκριμένο κομμάτι μιλά για θέματα όπως η κατάθλιψη, η αυτοκτονία και την εξάρτηση από την ηρωίνη.  Ο στιχουργός έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του πως το έγραψε σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο της ζωής του όπου προσπαθούσε να ξεφύγει από την παραφροσύνη στον φρικτό κόσμο που βρισκόταν ολομόναχος.

’’I hurt myself today to see if I still feel. I focus on the pain, the only thing that's real’’

Συγχωρέστε μας, αλλά θα βάλουμε τον Τζόνι Κας εδώ

  • All the Madmen - David Bowie

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1970. Γράφτηκε από τον Ντέιβιντ Μπάουι και μιλά για τον ετεροθαλή αδερφό του, ο οποίος ήταν ψυχικά διαταραγμένος και βρισκόταν σε ψυχιατρική κλινική. Μάλιστα, ο ίδιος προτιμούσε να μείνει έγκλειστος με τους ’’madmen’’ παρά να αντιμετωπίσει τους ’’sadmen’’ της πραγματικότητας, όπως αναφέρεται στο κομμάτι. Τελικά, ο αδερφός του απέδρασε από το άσυλο και αυτοκτόνησε, ξαπλώνοντας στις ράγες ενός τρένου.

’’Don't set me free, i'm as helpless as can be. My libido's split on me , gimme some good lobotomy. 'Cause I'd rather stay here with all the madmen…’’

 

 

  • Head Above Water - Avril Lavigne

Η τραγουδίστρια της ποπ Avril Lavigne έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι καθώς έδινε μάχη με τη νόσο του Lyme (βορρελίωση). Μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι «συμφιλιώθηκε με τον θάνατο» καθώς έζησε τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής της. Η συγκεκριμένη ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τσιμπούρια και η Avril διαγνώσθηκε με αυτή το 2014.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι μία προσευχή προς τον Θεό ζητώντας βοήθεια προκειμένου να ξεπεράσει την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της. Ωστόσο είχαν κυκλοφορήσει αρκετές φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας της, καθώς δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση για χρόνια.

‘’God, keep my head above water. Don't let me drown, it gets harder. I'll meet you there at the altar as I fall down to my knees, don't let me drown.’’