Eurovision 2021: Εκτός διοργάνωσης η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία αποκλείστηκε από τον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καθώς οι υπεύθυνοι έκριναν πως η συμμετοχή της χώρας και κατ' επέκταση το τραγούδι που υπέβαλε «παραβιάζει τους κανόνες» της διοργάνωσης  

Οι διοργανωτές του φετινού διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision απέκλεισαν την Λευκορωσία, καθώς έκριναν πως το τραγούδι που επρόκειτο να εκπροσωπούσε την χώρα «παραβιάζει τους όρους του διαγωνισμού». Ειδικότερα, το συγκεκριμένο τραγούδι θα ερμήνευε ένα συγκρότημα, το οποίο παλιότερα είχε θεωρηθεί πως γράφει στίχους που χλευάζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως η Λευκορωσία, το τελευταίο διάστημα –από τον Αύγουστο του 2020–, ταλανίζεται από έντονη πολιτική κρίση. Ενώ το τραγούδι, που υποβλήθηκε αρχικά, για να εκπροσωπήσει τη χώρα στον διαγωνισμό τραγουδιού χλεύαζε τις διαδηλώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντρ Λουκασένκο και για αυτό απορρίφθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Το τραγούδι του συγκροτήματος «Galasy ZMesta» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη χώρα, οι οποίες έχουν πέσει θύματα βίαιης καταστολής κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, μετά την απόρριψη του τραγουδιού από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η Λευκορωσία υπέβαλε άλλο τραγούδι του ίδιου συγκροτήματος. Παρόλα αυτά, αργά χθες το βράδυ απορρίφθηκε και αυτό, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακούστε το τραγούδι

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «μελέτησε προσεκτικά την νέα συμμετοχή για να αξιολογήσει αν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει», αλλά διαπίστωσε πως «παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού που διασφαλίζουν ότι ο διαγωνισμός δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν δυσφημείται».

Γεγονός που σημαίνει πως η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει καθόλου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπως ανακοίνωσε η EBU.

Η ανάρτηση της EBU στο Twitter

Statement from the @EBU_HQ regarding Belarus and the Eurovision Song Contest 2021.https://t.co/qvmyjxqAq4 pic.twitter.com/2Au8HKb1Ad

— Eurovision Song Contest (@Eurovision) March 26, 2021

Η ανακοίνωση της EBU αναφέρει:

«Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, σε επικοινωνία μας με τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BTRC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συμμετοχή της Λευκορωσίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ζητήσαμε να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τροποποιήσουν την συμμετοχή τους στη φετινή Eurovision για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του Διαγωνισμού. Μετά από αυτό το BTRC υπέβαλε ένα νέο τραγούδι, από τους ίδιους καλλιτέχνες, μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο. Η EBU και η Ομάδα Αναφοράς, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού, εξέτασαν προσεκτικά τη νέα συμμετοχή για να αξιολογήσουν την εγκυρότητα της για τον Διαγωνισμό. Συνήχθη το συμπέρασμα ότι το νέο τραγούδι παραβίαζε και αυτό τους κανόνες του Διαγωνισμού, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν εργαλειοποιείται ή τίθεται σε αναστάτωση. Καθώς η BTRC δεν κατάφερε να υποβάλει μια κατάλληλη συμμετοχή εντός της παρατεταμένης προθεσμίας, δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο».

Επομένως, 39 είναι πλέον οι χώρες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Ρότερνταμ στις 18-22 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM