Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με αφορμή το σημαντικό ιστορικό γεγονός, ο δάσκαλος του 4ου Δημοτικού Σχολείου του Ναυπλίου, Νίκος Γαλάνης, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού, Νάντια Στρατή, δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», στην οποία πρωταγωνιστούν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης.
Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης μίλησε στο News2u.gr για την ταινία, η οποία την Κυριακή 21/3 αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην πλατφόρμα του YouTube και μέχρι στιγμής έχει χιλιάδες προβολές, με σωρεία θετικών σχολίων. Ο εκπαιδευτικός, μεταξύ άλλων, ανέφερε το πόσο σημαντικό ήταν για τα παιδιά το ότι αυτή η ταινία δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας – «ήταν κάτι ανάμεσα στο τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι γονείς και οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό»
«Το βίντεο έγινε με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση. Ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί λόγω της κατάστασης με την πανδημία και, παρόλο που κάνουμε κάθε χρόνο ταινίες, αυτή μας δυσκόλεψε περισσότερο, γιατί όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για το πώς θα γίνει η ταινία, το σενάριο, οι ρόλοι κ.λπ., το σχολείο έκλεισε λόγω κρουσμάτων για 14 μέρες. Ύστερα η Αργολίδα μπήκε σε βαθύ lockdown» εξήγησε ο κ. Γαλάνης και συνέχισε λέγοντας: «Οπότε ήταν λίγο δύσκολο να το υλοποιήσουμε, αλλά οι γονείς και οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό».
«Το σχολείο δεν είναι μόνο βιβλίο, είναι τέχνη, συναισθήματα, εμπειρίες»
«Αυτή η ταινία ήταν κάτι ανάμεσα στο τίποτα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, ήταν πολύ καλό για τα παιδιά προκειμένου να ξεφύγουν από τον εγκλεισμό. Ντύθηκαν, έβαλαν φορεσιές, πιστεύω ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που αρέσει στα παιδιά, το κάνουμε κάθε χρόνο. Το σχολείο είναι κι άλλα πράγματα, δεν είναι μόνο βιβλίο, ασκήσεις και τετράδια, είναι τέχνη, συναισθήματα, εμπειρίες. Επίσης, με τη διαδικασία της ταινίας το κάθε παιδί μαθαίνει τον ήρωα που θα παίξει, παίρνει πληροφορίες για τον ρόλο και αποστηθίζει τελείως διαφορετικά από το να διαβάσει το βιβλίο».
Τέλος, αναφορικά με τα γυρίσματα ο δάσκαλος ανέφερε πως «όλο το χτίσιμο διήρκεσε περίπου ενάμιση μήνα, τα γυρίσματα κράτησαν περίπου δύο εβδομάδες, καθώς τα περισσότερα ήταν εξωτερικά».
Οι βραβεύσεις των εκπαιδευτικών
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εκπαιδευτικοί προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση, καθώς έχουν δημιουργήσει και στο παρελθόν ταινίες με τους μικρούς μαθητές σε ρόλο ηθοποιών.
Μάλιστα, ο κ. Γαλάνης το 2019 βραβεύτηκε με το Education Leaders Award, για την ιδέα του να χρησιμοποιήσει τον κινηματογράφο, και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία ταινιών, ως μια καινοτόμα μέθοδο διδασκαλίας μέσα στην τάξη. Από την πλευρά της, το 2018, η κ. Στρατή βραβεύτηκε στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό για την ταινία «Αχ, αφτό το αυ».
Η ιστορία της ταινίας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»
Μέσα σε κάτι περισσότερο από πέντε λεπτά οι μαθητές υποδύονται τους γνώριμους πρωταγωνιστές του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, την πόλη του Ναυπλίου, όπου κάποτε πράγματι περπατούσαν. Τα παιδιά στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας, τιμώντας τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας.
Η γιαγιά Ελλάδα αφηγείται στα εγγόνια της, τους σημερινούς νέους, ποιοι τη βοήθησαν να ξυπνήσει από έναν βαθύ ύπνο 400 χρόνων. Περνούν από μπροστά μας ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης και ο Κανάρης, οι Φιλικοί, το κρυφό σχολειό κι άλλοι πολλοί… Κι όλοι αυτοί με φόντο το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και τη συνοικία του Ψαρομαχαλά.
Η ταινία μικρού μήκους:
Σκηνοθεσία - σενάριο: Νικόλαος Γαλάνης
Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Στρατή
Συμμετείχαν οι μαθητές:
- Szymon Koltunowicz
- Λάμπρος Αθανασίου
- Στέλιος Αργύρης
- Δωραλένια Βάρβια
- Κωνσταντίνος Βλαντούσης
- Λεωνίδας Γιαννάκος
- Δαμιανός Δαμιανός
- Δημήτρης Δαμούλος
- Δημήτρης Δ.
- Σοφία Δρίτσα
- Φώτης Δρούζας
- Κατερίνα Δ.
- Μαριθέα Ζιάκου
- Μαριέτα Κοτέ
- Γιώργος Οικονομόπουλος
- Μαίρη Οικονομοπούλου
Στον ρόλο της Ελλάδας: Μαρία Μπακάλη
Στον ρόλο του παπά: Ανδρέας Μανούχος.