Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Κοινές απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις

Νωρίτερα σήμερα (27/10) πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Στη συνέχεια, οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς συνάντησης. Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ επισήμαναν πως οι στενές σχέσεις των τριών χωρών αποτελούν «εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών

Τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και οι ομόλογοι από την Κύπρο και το Ισραήλ αντίστοιχα, τόνισαν πως μεταξύ των τριών χωρών υπάρχουν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας.

Όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τους βρέθηκαν τόσο τα ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, όσο και οι εξελίξεις στην Ανατολικής Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας.

«Η στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου - Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη»

«Η στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου - Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

«Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις»

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μας», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες»

«Η συνάντησή μας έγινε υπό το βάρος νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα»

Και τέλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, συμπλήρωσε: «Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα στη βάση όσων έχουμε πετύχει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM