Ταραντίλης: «Προτεραιότητά μας η προστασία της δημόσιας υγείας»

Χρήστος Ταραντίλης

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την οικονομική στήριξη των πολιτών

«Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος ανακοίνωσε, για τη στήριξη των ανέργων, παράταση δύο μηνών των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:
Για τη στήριξη των ανέργων

– Παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο.

– Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου.

– Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Για τη στήριξη εργαζομένων – νοικοκυριών

– Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού).

– Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

– Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

– Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για εννέα μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση – υποθήκη στην 1η κατοικία.

– Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Για τα μέτρα που καλύπτουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις

– Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

– Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

– Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

– Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

– Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

– Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

– Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

– Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM