Ταραντίλης: «Προτεραιότητά μας η προστασία της δημόσιας υγείας»

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την οικονομική στήριξη των πολιτών

«Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος ανακοίνωσε, για τη στήριξη των ανέργων, παράταση δύο μηνών των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:Για τη στήριξη των ανέργων

- Παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο.

- Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου.

- Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Για τη στήριξη εργαζομένων - νοικοκυριών

- Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

- Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού).

- Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

- Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

- Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για εννέα μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση - υποθήκη στην 1η κατοικία.

- Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Για τα μέτρα που καλύπτουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις

- Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

- Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

- Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

- Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

- Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

- Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

- Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM