Σύνοδος Κορυφής: Πράξεις και όχι άλλα λόγια ζητά η Ελλάδα

Δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Όχι άλλα λόγια από την Ευρώπη

Κυρώσεις εδώ και τώρα στην Τουρκία για την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Δέκα ημέρες έμειναν για τη Σύνοδο Κορυφής, με την Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις που θα παρθούν αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας πως αυτή τη φορά δεν θέλουν κι άλλα λόγια.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως έχει δοθεί παραπάνω χρόνος απ’ όσο χρειάζεται προκειμένου η Τουρκία να αποφασίσει εάν θα σταματήσει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο, ώστε να προχωρήσει έπειτα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι απέσυρε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μετά τις αποφάσεις για κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μπορεί να χαρακτηριστεί σημάδι αποκλιμάκωσης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σβήσει τις προκλήσεις ενός ολόκληρου χρόνου.

Άλλωστε, η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου εάν η Άγκυρα δεν δεσμευτεί σοβαρά για την αποφυγή προκλήσεων όχι μόνο στον τομέα των παράνομων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά συνολικά.

Το Βερολίνο δείχνει ο Δένδιας

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αφήνει αιχμές και για τη στάση του Βερολίνου, σημειώνοντας («Politico»): «Αδυνατώ να καταλάβω τον δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της διαθέτει για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο».

Αντίφαση της Γερμανίας η παροχή όπλων στην Τουρκία

Όσον αφορά την παροχή επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της Ε.Ε., εκτιμάται ως αντίφαση από το Βερολίνο, με τη στάση του αυτή να μην είναι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, συμβατή με τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.

«Όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο μένει ατιμώρητος;»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ακόμη πως αν οι ηγέτες της Ε.Ε. κρατήσουν την ίδια στάση του Οκτωβρίου, ακόμη και αν τελικά αποχωρήσει το Oruc Reis αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουν μάθει το μάθημά τους και θα έστελναν λάθος μήνυμα ότι «όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM