Η Τουρκία απορρίπτει τις επικρίσεις της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο - Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Προσπαθώντας να δείξει καλό πρόσωπο, αντίστοιχο του κλίματος της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ένωσης, απορρίπτοντας ωστόσο τις ευρωπαϊκές επικρίσεις περί τουρκικής προκλητικότητας.
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική, ενώ κατηγορεί την Ε.Ε. ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στην έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής διαφαίνεται ότι έχουν ασκήσει την επιρροή τους κάποιες χώρες-μέλη με κοντόφθαλμες αντιλήψεις, παρόλο που λαμβάνεται ως βάση η θετική έκθεση που ετοίμασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. και η Επιτροπή της Ε.Ε. με τίτλο "Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε.".
«Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η Ε.Ε. να χαρακτηρίζει παράνομες τις γεωτρήσεις της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο και να παραβλέπει τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του διδύμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων ή να μην τις αποτρέπει στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ε.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό.
Οι αναφορές για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, αποτελούν προάσπιση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν γίνεται, άλλη μία φορά, αναφορά στους Τουρκοκύπριους και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται.
Τα θετικά βήματα που θα κάνει η Ε.Ε. για τα κοινά μας συμφέροντα θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία.
Ως υποψήφια χώρα για διαπραγμάτευση, επιθυμούμε ειλικρινά να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε., με στόχο πάντα την ένταξη και με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Διότι ακόμη και η μείωση της έντασης και η διατήρηση των διαύλων διαλόγου είναι δυνατή μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας και πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι θεμιτή η προσδοκία μας από την Ε.Ε. όπως λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα στη βάση της θετικής ατζέντας. Το γεγονός ότι αυτά τα βήματα –με βάση το κείμενο της Συνόδου Κορυφής– εξαρτώνται από κάποιες καταστάσεις και αναβάλλονται μέχρι τον Ιούνιο ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσει την απώλεια αυτής της θετικής δυναμικής.
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. Η συνεργασία με την Ε.Ε. σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων. Από αυτή την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου, όχι μόνο για περιφερειακά θέματα και ζητήματα υγείας, αλλά και για όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιτρομοκρατία, η μετανάστευση και η ελευθέρωση της βίζας» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ