Μητσοτάκης - Βουλή: «Η εικόνα της καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα»

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας - Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

«Η κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει τόσο τους πολίτες όσο και τα κόμματα για το θέμα της πανδημίας» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον κορονοϊό. Είναι μια ακόμη ευκαιρία, να δούμε τι πετύχαμε ως κράτος και πού σκοντάψαμε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο ζήτημα των εμβολιασμών, ας συμφωνήσουμε ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουμε η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση ως προς τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τη 2η δόση» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως σχετικά με τα τεστ κορονοϊού η χώρα μας είναι λίγο καλύτερα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη»

«Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας βρίσκεται στο 6,6%, σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη. Η διαχείριση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος. Είναι λάθος να αξιολογούμε τη μεγάλη εικόνα με εικόνες της στιγμής. Ένα είναι το συμπέρασμα των επιστημονικών προσεγγίσεων, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με τα άλλα κράτη. Φυσικά και έγιναν λάθη, όμως η εικόνα της καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δεν πρέπει να μηδενίζουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει». «Οι χιλιάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν στο Ε.Σ.Υ. δεν είναι φήμη, είναι γεγονός» είπε.

«Είναι επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση ''Ελευθερία''»

«Πράγματι, εδώ η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την έγκαιρη προμήθεια των κρατών-μελών με εμβόλια. «Δεν οφείλεται στην αδυναμία των κρατών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση ''Ελευθερία''. Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» τόνισε μιλώντας για τη νέα άρση περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκε πριν από δύο μέρες. «Το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει από Δευτέρα οργανωμένα» δήλωσε.

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. «Για την οικονομία, στα 24 δισ. που δαπάνησε η χώρα μας μέσα στο 2020, θα προστεθούν 14 δισ. ευρώ μέσα στο 2021» δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα πως θα δοθούν 330 εκατ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης όταν ανοίξει και το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

«Στις μεταλλάξεις της επιδημίας έχουν προστεθεί και οι αλλαγές νοοτροπίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τον Απρίλιο του '20 με τον φετινό. «Παρά την κούραση του κόσμου, η μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόσμου τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτό. Συμμερίζομαι όμως απόλυτα τη διάχυτη κόπωση».

Τα «εργαλεία» της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

«Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας μάλιστα πως είναι σημαντικό να κάνουν τεστ οι μαθητές λυκείου δύο μέρες πριν μεταβούν στο σχολείο. «Το δεύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα εμβόλια, και μπορώ να σας πω πως μέσα μέχρι τα τέλη του Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει με μία δόση τούς άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες, ώστε μέχρι το Πάσχα να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα είναι πράγματι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μια στείρα αντιδικία, που και τους πολίτες τούς αφήνει αδιάφορους» δήλωσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε «πως είμαστε εδώ για να συζητήσουμε».

«Χρέος μας να φέρουμε το πιο κοντινό ξημέρωμα και να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM