Μητσοτάκης: «Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές» (vid)

Kοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας νόμους για θέματα που ήδη ρυθμίζονται».

«Αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι 3 χώρες εργαζόμαστε σκληρά», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η θέση μας σχετικά με τη Λιβύη όπως αποτυπώθηκε στη συνάντησή μας είναι σαφής: Πολική λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τους Λίβυους δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά τους», τόνισε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναστασιάδης: «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

«Η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά & από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός», τόνισε από την δική του πλευρά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεών μας». Επιπλέον, χαιρέτισε την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία.

«Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις & διευρύνει την αστάθεια»

Αναφορικά με την Τουρκία τόνισε πως με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις & διευρύνει την αστάθεια.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ»

Το συμπέρασμα της Τριμερούς αυτής Συνόδου είναι πως και οι 3 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο. Καλώντας εν συνεχεία την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ.

«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας», κατέληξε.

Δείτε παρακάτω:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM