Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Θα έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα στον τουρισμό»

Μητσοτάκης: «Στηρίξαμε την οικονομία μέσα στο lockdown -  Θα έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα στον τουρισμό»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του γερμανικού πρακτορείου Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το πιστοποιητικό αλλά και τη διαδικασία εμβολιασμού, την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας. Πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών».

 

Για την εξέλιξη των εμβολιασμών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο της διαδικασίας του εμβολιασμού και εξέφρασε την ελπίδα πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και ότι θα έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα στον τουρισμό: «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με τη ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις»

«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αντιμετώπιση lockdown: «Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας»

«Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένας καλύτερος μήνας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

«Είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας. Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισ. πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.