Δύο μέρες απομένουν για τη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για τις κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν εδώ και μέρες πως το γαλλοελληνικό μπλοκ δεν χαίρει ευρείας αποδοχής, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος εάν πρώτα δεν υπάρξουν έμπρακτα μηνύματα αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα.
Η Τουρκία συνεχίζει να επιδίδεται σε προκλητικές συμπεριφορές, καλώντας την ίδια ώρα προσχηματικά σε διάλογο την Ελλάδα.
Μητσοτάκης: «Να συζητήσουμε, όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες»Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, διεμήνυσε πως οι μόνες διαφορές που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως «θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης. Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα μπορούσε να το κάνει από τον Οκτώβριο». Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την αποστροφή κατέδειξε την προσχηματική απόσυρση του ερευνητικού σκάφους λίγες μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση. Να συζητήσουμε, όπως επιβάλλεται ανάμεσα σε γείτονες, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο δικαστήριο στη Χάγη. Υπογράψαμε οριοθέτηση με Ιταλία και Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία για τη Χάγη. Γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε αυτό και με την Τουρκία;» είπε επίσης.
«Περάσαμε πολλούς δύσκολους μήνες. Αντιμετωπίσαμε μια προσφυγική κρίση, την επιθετικότητα της Τουρκίας, που οδήγησε τον Αύγουστο τους δύο στόλους σε συνθήκες μεγάλης έντασης. Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί. Δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Δένδιας: «Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ε.Ε.»Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ε.Ε. από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η Ε.Ε. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Γώγος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων»
- Κικίλιας: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός – Ποιοι έχουν προτεραιότητα
- Δερμιτζάκης: «Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός»