Για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, μίλησε σε συνέντευξή του στο Thetoc.gr, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες στην Αθήνα, και τις από κοινού ανακοινώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ως «μία ένεση που θα μετασχηματίσει την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, την εκπαίδευση, θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα να γίνει πιο παραγωγική, πιο δημιουργική, πιο καινοτόμα, θα προσφέρει νέες δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, στους νέους, θα δώσει κίνητρα στις νέες οικογένειες να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να στηρίξουν τα παιδιά, να στηρίξουν τις φιλοδοξίες τους στους χώρους του επαγγέλματος όπου δραστηριοποιούνται».
Κατά συνέπεια, «είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που βλέπει να εγκρίνεται το σχέδιό της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τον Ιούλιο θα ξεκινήσει πλέον η εκταμίευση», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Οι ανεμβολίαστοι θα στερούνται χαρές της ζωής
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, σε κάθε περίπτωση «είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια, δεν μιλάμε για προνόμια είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάποιου που εμβολιάζεται, που προστατεύει πλέον την υγεία του και τους γύρω του, να επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του, στην καθημερινότητά του. Είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα των δικαιωμάτων που στερηθήκαμε τον προηγούμενο χρόνο, τους προηγούμενους μήνες. Άρα δεν είναι προνόμια, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πρέπει να δούμε, να καταλάβουν και όσοι δεν εμβολιάζονται, ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάποιους περιορισμούς που είναι δυσάρεστοι».
Συνεπώς, «να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό (...) Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν δυσκολίες στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι (...) όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς».
Θέση του κ. Σκέρτσου είναι ότι «η Ελλάδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες, τα πήγε καλά και πολύ καλύτερα από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο εύρωστες οικονομίες, δημόσια οικονομικά, δυνατά συστήματα υγείας. Τα καταφέραμε μέσα από την ηγεσία που έδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειδικά, αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης ο ίδιος στις πλάτες του».
«Καταφέραμε να γλιτώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απώλεια ζωών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λέμε συνέχεια γιατί αυτός είναι ο πιο απόλυτος και κρίσιμος δείκτης. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (...) Μιλάμε όμως για έναν πόλεμο, έναν υγειονομικό πόλεμο. Άρα απώλειες ζωών θα υπήρχαν ούτως η άλλως, γιατί ήταν πόλεμος και μάλιστα κράτησε και πάρα πολύ. Πολλούς μήνες, όχι έναν και δύο», σημείωσε.
*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ