Ως ένα ακόμα βήμα στην αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση, περιέγραψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει θεσμικά θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά και θέματα βίας, ντόπινγκ και χειραγωγημένων αγώνων.
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Αυγενάκης, είπε ότι όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση με το ν.4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχτήκαμε εντονότατη κριτική και πάρα πολλές πιέσεις, ωστόσο η αθρόα συμμετοχή στις εκλογές και η ανανέωση που επιτεύχθηκε, έδωσε την απάντηση στους “κινδυνολόγους” που μίλαγαν για αδιαφανείς διαδικασίες.
Νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό: Τι περιλαμβάνει
Μιλώντας για το εισαχθέν νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», ο κ. Αυγενάκης είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι περιλαμβάνει:
- τον εξορθολογισμό της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων για τη δράση των φιλάθλων τους, με την επαναφορά του ιδιώνυμου, “δηλαδή, την απαγόρευση της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών για ποινικά αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις”.
- την αναδιάρθρωση-συγχώνευση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου: Συγχωνεύονται οι δύο μικρότερες κατηγορίες πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.
- τη ρύθμιση θεμάτων προπονητών, με ίδρυση Εθνικής Σχολής Προπονητών και μητρώου προπονητών.
- την ασφαλιστική κάλυψη σε ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων, εθνικών κατηγοριών
- την απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη.
- νέο τρόπο αντιμετώπισης ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων μέσω της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ)
- νέο θεσμικό πλαίσιο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για τη σύνθεση της οποίας θα απαιτείται η γνώμη της Βουλής.
- κίνητρα για την αναβάθμιση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες.
- τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΟΚΑΝ, με δικό του προϋπολογισμό, με δικά του γραφεία, “όπως όριζε ο WADA”.
- τον έλεγχο αθλητικών φορέων από τη ΓΓΑ για την αποφυγή φαινομένων υποβολής ψευδών στοιχείων και μη τήρηση της νομιμότητας
- την κάλυψη του πλαισίου διοργάνωσης όλων των αθλημάτων για τους 3ους παγκόσμιους αγώνες εργασιακού αθλητισμού 2021, που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο στην Αθήνα.