Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή επέλεξε να αφήσει αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το σωφρονιστικό σύστημα και τις απευθείας αναθέσεις, ενώ επιχείρησε να αποδώσει την έξαρση της εγκληματικότητας στον «νόμο Παρασκευόπουλου», που έχει πάψει να ισχύει από το 2017!
Στην ομιλία του ο υπουργός ανακάλυψε την εγκληματοφοβία. «Η εγκληματοφοβία δημιουργεί το όποιο αίσθημα ανασφάλειας που δεν συνδέεται με την εγκληματικότητα». Επέλεξε να μην απαντήσει σε όσα ρωτούσαν οι βουλευτές για την περιστολή αδειών των φυλακισμένων, την αποψίλωση των αγροτικών φυλακών, τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των κρατουμένων, την εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, τον παραμερισμό των πολιτικών εκπαίδευσης και απασχόλησης των κρατουμένων.
Επίσης, δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το σχέδιο «εμπρός για όλο και περισσότερες φυλακές» χωρίς σχεδιασμό και με ιδιωτικές συμπράξεις, για τις απευθείας αναθέσεις, για τη συρρίκνωση των συλλογικών οργάνων (ΚΕΣΦ και ΚΕΜ), τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση των καταστημάτων κράτησης και που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται και ότι οι φρουροί των ΑΕΙ θα έχουν πτυχίο σε ποσοστό περίπου 80%.
Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στον κρατούμενο που «αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου» τον Ιούλιο του 2019 και διέπραξε βαριά κακουργήματα, όμως ακόμα παραμένει ασύλληπτος, αν και είναι –όπως είπε– γνωστή η ταυτότητά του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο κρατούμενος αυτός αποφυλακίστηκε με τον νέο Π.Κ. για την υπό όρο απόλυση ή με απόφαση δικαστικού συμβουλίου, μια και ο νόμος Παρασκευόπουλου έπαψε φυσικά να ισχύει το 2017.
Στη συνέχεια, ο υπουργός ισχυρίστηκε: «Εδώ στην Αττική, και μόνο στο τμήμα Κλοπών και Διαρρήξεων, είναι 117 περιπτώσεις την τελευταία διετία –εννοώ έως ότου έληξε ο νόμος Παρασκευόπουλου– και όλοι αυτοί είναι έξω. Και όλοι αυτοί επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και εναντίον των πολιτών».
Για τις δολοφονίες μπράβων
Ο υπουργός προτίμησε να αποδώσει τις δολοφονίες μεταξύ μπράβων σε διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και «ξεκαθάρισμα», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο ερώτημα για ποιον δουλεύουν και ποιοι τους χρηματοδοτούν. Υπερηφανεύτηκε για την ήσυχη πλέον γειτονιά των Εξαρχείων και των άλλων «εστιών ανομίας».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Ελευθέριος Οικονόμου, αφού σημείωσε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εμμονικοί εφιάλτες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς σχετικά με την επίκληση της πραγματικότητας», προχώρησε και σε πιο φιλοσοφικές απαντήσεις: «Δεν πρέπει να είμαστε δύο κόσμοι στα θέματα σωφρονισμού, όπως κάποιοι στην αντιπολίτευση πιστεύουν. Φιλελεύθεροι και Ιακωβίνοι, αποδεχόμαστε για το δίκαιο την ίδια παράδοση, αυτή που ξεκινά από τον ορθό λόγο του Καντ και τη θεώρηση περί δικαίου του Σπινόζα. Μας ενώνει η πτώση της Βαστίλης, η επαναστατική αυτή διαδικασία του πλήθους στη Γαλλία που οδήγησε την Ευρώπη από τον αυταρχισμό στη δημοκρατία».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αποδείχτηκαν έωλα: «Εμείς καριέρα στην ανασφάλεια και στους φόβους δεν κάνουμε».
Απαγορευμένες λέξεις οι «πολιτικοί κρατούμενοι»
Την ομιλία διέκοπτε και σχολίαζε διαρκώς ο Θ. Πλεύρης, επειδή η κ. Ελευθεριάδου είπε τις απαγορευμένες λέξεις «πολιτικοί κρατούμενοι». Οι διακοπές εκνεύρισαν και τον πρόεδρο Ν. Κακλαμάνη, αλλά έδωσαν πρώτη είδηση στα κανάλια με όλες τις σχετικές διαστρεβλώσεις. Ο Σ. Λάππας υπενθύμισε τη μη συμβατή με κράτος δίκαιου δημόσια δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα επαναφέρει την έννοια του απεχθούς εγκλήματος. «Μία έννοια που είναι εξωνομική πλέον. Δεν υπάρχει στο ποινικό, δικονομικό και στο ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, διότι καταργήθηκε μαζί με την κατάργηση της θανατικής ποινής. Και έρχεται πάλι ένα δόγμα αυστηροποίησης, το οποίο θα οδηγήσει πάλι τη χώρα σε μια κόλαση, την Κόλαση του Δάντη. Φυλακές εξόντωσης και όχι φυλακές επανένταξης και μιας δεύτερης ευκαιρίας» είπε.
«Βάλατε στο ίδιο κουτί, στην ίδια δεξαμενή προβλημάτων τη βαρύνουσα εγκληματικότητα με τις διαδηλώσεις, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τις καταλήψεις που έκαναν με τις αντιδράσεις ενός μέρους της νέας γενιάς και τις ληστείες. Όλα μαζί, αχταρμά. Και μας εγκαλείτε κιόλας τώρα» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης. «Παίρνετε 3.500 ειδικούς φρουρούς με διαδικασίες έξω από τις Πανελλαδικές, έξω από το ΑΣΕΠ, έξω από επιτροπές που έχουν στοιχειωδώς το τεκμήριο της ανεξαρτησίας, όταν έχουμε ακόμα κλειστά τα πανεπιστήμια» σχολίασε.
Ο Γ. Καμίνης παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία για τις καταδίκες της χώρας με εκατομμύρια που πληρώνει το Δημόσιο. «Έρχεται εδώ ο κύριος υφυπουργός και μας μιλάει για δωρεές με τις οποίες εφοδιάζονται οι ελληνικές φυλακές με πετσέτες και σεντόνια και ξεσκονόπανα, ενώ έρχεται ασυστόλως το κράτος και ξοδεύει αυτά τα εκατομμύρια» είπε και αναρωτήθηκε: «Τι έχει γίνει σχετικά με τις συστάσεις της CPT, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων; Ο υπερπληθυσμός έχει κάνει την επανεμφάνισή του από τα τέλη του 2018». Αυστηρή κριτική εφ’ όλης της «σωφρονιστικής» πολιτικής της κυβέρνησης έκαναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ακόμη και η Ελληνική Λύση αντιτάχτηκε στα σχέδια «καλωσορίσματος» ιδιωτών στο σωφρονιστικό σύστημα.