Για τη φετινή τουριστική περίοδο και το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Ant1, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε διάφορα μέρη της χώρας μας, θα είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο θα αντισταθμίσει μία απώλεια εσόδων. Ας μην παραβλέπουμε, όμως, το γεγονός ότι οι «ναυαρχίδες» του τουρισμού μας -νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά μας- είχαν τουρισμό και τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και τον Νοέμβριο.
Επομένως, αυτό δεν πρέπει να μας παρασύρει. Αντιθέτως, πρέπει στην αρχή της τουριστικής περιόδου να μπορέσουμε να δώσουμε τη ρευστότητα που απαιτείται στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην εστίαση και στους συναφείς κλάδους, ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον πιο «βραδύ» ρυθμό ενσωμάτωσης μιας νέας κανονικότητας, προκειμένου τους μήνες που ακολουθούν -από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο- να έχουμε πολύ ισχυρές τουριστικές αφίξεις και πολύ ισχυρές τουριστικές εισπράξεις. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, σε ένα μεταβατικό στάδιο με χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μετά τα μέσα Ιουνίου, αυτό θα δούμε να αντιστρέφεται. Όσον αφορά, τώρα, στην «πορτοκαλί» λίστα της Μεγάλης Βρετανίας για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός πολιτικής, οικονομικής και επιδημιολογικής απόφασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Τι δήλωσε για το εργασιακό νομοσχέδιο
«Με τσιτάτα και με μικροπολιτικές κραυγές, δεν γίνεται πολιτική. Πολιτική είναι ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όταν το σύστημα των εργασιακών ρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει, εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια και όταν σε αυτά τα σαράντα χρόνια έχουν γίνει άλματα, θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε.
Και αυτή η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει να κάνει με τα δικαιώματα των γυναικών, με τον περιορισμό της δυνατότητας απόλυσης, με τη δυνατότητα να συνδυάζεται καλύτερα η επαγγελματική με την προσωπική ζωή. Όλα αυτά είναι που κάνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Όσο, δε, αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι ένα ζήτημα το οποίο προβλεπόταν μέχρι σήμερα, είχε μάλιστα ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας, το 2019 και αυτό που κάνουμε, σήμερα, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο -κατόπιν δικής του επιλογής- να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του, όπως εκείνος επιθυμεί, πάντοτε με κανόνες και πάντοτε με όρια.
Και επειδή ακούγεται ότι ο εργαζόμενος είναι ο «αδύναμος» και ότι ο εργοδότης μπορεί να απαιτήσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι εάν ο εργαζόμενος πιεστεί, η απόλυση είναι άκυρη.
Η παραδοχή ότι ο εργοδότης είναι «κακός», είναι μία παραδοχή περασμένων αιώνων. Εμείς βλέπουμε τον εργαζόμενο και τον εργοδότη ως συμμάχους και ως μέλη της ίδιας αλυσίδας. Και είναι ξεκάθαρο ότι με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται ο εργαζόμενος, αλλά ενισχύεται και ενδυναμώνεται όσον αφορά στα δικαιώματά του έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών και πρακτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε απόλυση, όσον αφορά στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και όσον αφορά στα ζητήματα των γυναικών στους χώρους εργασίας. Επομένως, αυτό που έχει μείνει ως βασικός πυρήνας κριτικής της αντιπολίτευσης -πέρα από τις κραυγές- είναι μόνο το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.