Προ δυο ημερών σημειώναμε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει νέα διάσκεψη για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο, με τη χώρα μας να λάμπει διά της απουσίας της μία ακόμη φορά από τις συζητήσεις για ένα ζήτημα που την αφορά άμεσα λόγω του τουρκολιβυκού ψευτοσυμφώνου.
«Η Ελλάδα θα είναι και πάλι απούσα από τις συζητήσεις. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να έγινε καν προσπάθεια να εκπροσωπηθεί η χώρα μας στην πρωτοβουλία, αφού την πρώτη φορά, που ήταν και πιο διευρυμένη η σύνθεση της Διάσκεψης (συμμετείχαν η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Αλγερία κ.α.), δεν αναγνωρίστηκε στην Αθήνα ρόλος «εποικοδομητικής θέσης για την ειρήνη», σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις των «φίλων» μας στο Βερολίνο, ανέφερε το δημοσίευμα, με τις εξελίξεις να το δικαιώνουν και τον κ. Δένδια να «απαντά» στις αιτιάσεις μας για τις προσπάθειες συμμετοχής της χώρας στη Διάσκεψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του Βερολίνου και το «στήσιμο» σε βάρος της χώρας μας, λέγοντας πως η Γερμανία ακολουθεί μια εμμονική τακτική. «Η Ελλάδα έχει απευθείας επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Πάρα ταύτα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός πως η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση. Αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω διαμηνύσει στον συνάδελφό μου. Νομίζω πως αυτό θα γίνει και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και σύντομα πρόκειται να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ε.Ε. Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρω το ίδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Και στον γ.γ. του ΟΗΕ
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και διαδικτυακά, με αφορμή τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ. «Συζήτησα για τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις και εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη» «τιτίβισε» ο Νίκος Δένδιας.
Επί της ουσίας, η Γερμανία καλεί τα μέλη που θεωρεί ότι χρειάζεται να έχουν άποψη και ρόλο στην επόμενη ημέρα της Λιβύης, μέσω των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις παραμονές των Χριστουγέννων, προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία στη χώρα του Μαγκρέμπ και να βγουν όλες οι πλευρές ωφελημένες. Έτσι, στις συζητήσεις θα πάρουν μέρος τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια σύνθεση που εξυπηρετεί Βερολίνο και Άγκυρα.