Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 πως «μέχρι χθες είχαν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση πάνω από 22.000 επιχειρήσεις. Έχουν ήδη εκκαθαριστεί περίπου 4.500 αιτήσεις. Έχει πάρα πολύ καλή ροή το πρόγραμμα. Είναι σίγουρο ότι θα εξαντληθεί».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για την πορεία της αγοράς και τη στήριξή της στη μετα-κορονοϊό εποχή ο υπουργός σημείωσε: «Η αγορά πια λειτουργεί πολύ ομαλά. Όσον αφορά την εστίαση, πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, το οποίο πέρασε στην αρχή μια κάμψη, μετά την κατάργηση του click inside έχει ανέβει και αυτό πάρα πολύ και πηγαίνει αρκετά καλά».
«Δεν έχω ανησυχία για την επόμενη ημέρα και θα σας πω και γιατί. Πρώτον, οι επιχειρήσεις όλο το διάστημα που ήταν κλειστές ενισχύθηκαν επαρκώς από την κυβέρνηση, και αυτό φαίνεται και από τον δείκτη της ανεργίας και από τους εργαζόμενους. Δεύτερον, τα μέτρα στήριξης δεν θα αφαιρεθούν απότομα, αλλά σταδιακά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουλέψουν. Τρίτον, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία είναι στοχευμένα για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια κ.λπ. θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάρουν μπρος γρηγορότερα και να ενταχθούν ομαλά στον νέο επιχειρηματικό κόσμο της μετα-Covid εποχής. Και τέταρτον, είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας με κάποιον τρόπο θα ρυθμιστούν. Όλο αυτό μαζί μού λέει ότι θα πάμε καλά».
Τι δήλωσε για το όριο των 100 ατόμων σε δεξιώσεις
«Η άποψη του δικού μας υπουργείου είναι γνωστή και δημοσίως κατατεθειμένη και πιστεύω ότι ενισχύεται από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει αυτή την εβδομάδα, πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα μπορέσουμε να ζητήσουμε κάποια χαλάρωση αυτού του μέτρου.
Για εμάς το όριο των 100 ατόμων στη δεξίωση δεν έχει νόημα. Το έχω πει πολλές φορές. Πρέπει να αρθεί, διότι πρέπει να δουλεύουν και τα catering κατά τον τρόπο που δουλεύουν τα εστιατόρια.
Δεν θέλω να φέρω την επιτροπή σε δύσκολη θέση και να πω ότι τελείωσε η πανδημία. Η πανδημία δεν τελείωσε, είναι ακόμα εδώ».