Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων.
Εισηγητές θα είναι οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ήδη το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για νομοσχέδιο-πυροτέχνημα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν λόγο για «υποκρισία» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Βορίδης: «Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράται σε εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας»
Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτησή μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς.
«Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη, η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό: θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά»
«Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτησή μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν».
«Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη, η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό: θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά»
ΣΥΡΙΖΑ: «Νομοσχέδιο-πυροτέχνημα για να παραπλανήσει τη διασπορά»
«Το πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης, αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταργήσει κάθε περιορισμό στα κριτήρια που επιτρέπουν σε αποδήμους να ψηφίσουν.
Τα τρία στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων» και πως «κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων».
Υπενθύμισαν, δε, πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους, πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.
«Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη τη χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κ. Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε τον νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού» σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.
«Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων»
Και συμπληρώνουν: «Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού, καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:
1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
Ευρώπης
Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.
Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχτεί η Νέα Δημοκρατία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κ. Βορίδη».
Χρειάζεται 200 ψήφους για να εγκριθεί
Με την επεξεργασία και τη συζήτηση να ξεκινά στη Βουλή για την ψήφο αποδήμων, η κυβέρνηση ευελπιστεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Στις επάλξεις τα κόμματα
Ήδη τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου εξέφρασαν τις θέσεις τους, σχηματίζοντας δύο βασικούς πόλους: Τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, που εμφανίζονται θετικοί στις αλλαγές, και τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που διαφωνούν.
Το ΜέΡΑ25, που δεν τοποθετήθηκε στην επιτροπή, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει διατάξεις που δημιουργούν διπλούς εκλογικούς καταλόγους αλλά και δεν αποδίδουν ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε κάθε Έλληνα πολίτη με δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από το πού ζει.
Το στοίχημα της ΝΔ είναι εάν θα καταφέρει να βρει τις 200 ψήφους που απαιτείται για να επικυρωθεί το νομοσχέδιο.