Το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήμερα της 200ής επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας ήταν πολύ πιο γεμάτο, σαφές και ξεκάθαρο, σε επίπεδο μηνυμάτων, από όσο ήταν το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – αν και το φυσιολογικό θα ήταν το αντίστροφο
Η θέση που έχει πάρει δίχως περιστροφές ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνιστά ένα άνευ προηγουμένου ισχυρό όπλο, πολύτιμο στην ελληνική διπλωματική φαρέτρα.
Οι διαρροές από τον αμερικανικό παράγοντα που συνοδεύουν την επικοινωνία των δυο ηγετών, που εξισώνουν τη σημασία της Ελλάδας και του Ισραήλ ως συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή μας, είναι από μόνες τους ενδεικτικές της ισχύος του διπλωματικού όπλου που απέκτησε –όχι απρόσμενα– η Αθήνα.
Αυτό μάλιστα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το ότι ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσινγκτον.
Ο ρόλος της Ελλάδας, πασιφανώς πια αναβαθμισμένος ως σύμμαχος των ΗΠΑ (του Τζο Μπάιντεν), μένει τώρα να αξιοποιηθεί όσο υπάρχει η ευκαιρία.Ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθύνθηκε στους ομογενείς που συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που έγινε στον Λευκό Οίκο λέγοντας: «Βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους».
Αυτή η στάση ωστόσο είναι πιθανόν να αφορά τον ξεκάθαρα εκπεφρασμένο φιλελληνισμό του Τζο Μπάιντεν και να μη συνιστά μια συνολική δεσμευτική στρατηγική της αμερικανικής διπλωματίας. Για τούτο και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα.
Τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύουν μία ακόμη φορά την εμμονή τους να βάζουν στο ίδιο ζύγι το διεθνές δίκαιο και την ακατάσχετη προκλητικότητα της Άγκυρας.
Ευχολόγιο και μεταχρονολογημένες προειδοποιήσεις περιείχε το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Κι αυτό δεν συνιστά ικανοποιητική εξέλιξη.
Οι τρεις μήνες διορία που φαίνεται να δίνει εκ νέου και αβασάνιστα στην Άγκυρα δεν είναι ωφέλιμος χρόνος, αλλά… χασομέρι, αν αναλογιστούμε την έως τώρα πάγια τακτική της Τουρκίας.
Μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικότητα που μπορεί να προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία – σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν νίκη ή δικαίωση για τα ελληνικά ζητούμενα.Θα ήταν πολύ πιο γόνιμο αν έμπαινε στην άκρη κάθε διάθεση θριαμβολογίας –που με βάση τα δεδομένα δεν έχει πραγματική αφορμή– και αν επιχειρηθεί να μπουν σε τάξη τα όσα κερδήθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αξιοποιηθούν χειροπιαστά και να μην ξεμείνουν στις… καλένδες ως ευχολόγια που απλώς ακούγονται ευχάριστα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη στην Τουρκία υπό όρους
- Σύνοδος Κορυφής: Αντιδράσεις από Τουρκία για την κοινή δήλωση
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν επί 30 λεπτά σε πολύ καλό κλίμα
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν: «Ο Μητσοτάκης θα έρθει στην Ουάσινγκτον»