Νέο ΕΣΠΑ για την απολιγνιτοποίηση

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στη νέα εποχή για την απολιγνιτοποίηση, αλλά και στο ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ξεκινώντας από την απολιγνιτοποίηση, η κ. Σδούκου υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε ως προς την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα κατά το 2020, παρά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές και έσβησαν οριστικά τα φουγάρα της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

«Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει να υλοποιείται τo masterplan για τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή» τόνισε η κυρία Σδούκου, κάνοντας λόγο για ένα «σχέδιο οραματικό, συνεκτικό και δομημένο, που θέτει τα θεμέλια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και δίνει μια ματιά στο μέλλον με εμβληματικές ενεργειακές επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας, στο υδρογόνο και στην ηλεκτροκίνηση».

Νέες θέσεις εργασίας

Δεκαέξι εμβληματικές προτάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει μέσα από την ειδική πλατφόρμα, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Μια εξ αυτών είναι η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που ξεκίνησε το 2020, παρά τα εμπόδια της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ecoearth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM