Στο Λονδίνο βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για μία εκτενή συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας και Ντομινίκ Ράαμπ συζήτησαν πάνω στο Διεθνές Δίκαιο, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών καθώς και για την παραμονή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο.
Της Μαύρας ΣαραντοπούλουΕλληνοτουρκικά και Διεθνές ΔίκαιοΑναφορικά με το Διεθνές Δίκαιο εγείρονται συνεχώς ερωτήματα απέναντι στη στάση της Τουρκίας αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η γείτονα συνεχίζει να καταπατά βασικούς όρους και αναφορές της Συνθήκης της Λοζάνης, αναιρώντας a la carte και σε τακτά χρονικά διαστήματα την αρχή Pacta sunt Servanda. Από την άλλη μεριά είδαμε πρόσφατα πως καμία επί της ουσίας κύρωση δεν επιβλήθηκε από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης στην Τουρκία για την κατάφορη αυτή καταστρατήγηση, που θέτει υπό αμφισβήτηση τόσο τη συνοχή της Ένωσης όσο και την ισότιμη αντιμετώπιση των κρατών μελών.
Δένδιας και Ράαμπ εξέφρασαν αμοιβαία την ανάγκη για ανάπτυξη διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κυρίως στα ζητήματα της παιδείας, του πολιτισμού και των εμπορικών σχέσεων, δεδομένου ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγει μία βεντάλια θεμάτων που χρήζουν άμεσης διευθέτησης.
“Καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου”Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε. Αντιθέτως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητα του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη. Συμφώνησε απόλυτα με τον Έλληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.
Για ΚυπριακόΑναφορικά με το Κυπριακό, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς. Από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.
Τέλος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και ίσως να προχωρήσουμε σε νέες διμερείς συμφωνίες. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.
Πηγή: kyvernisi.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Στέλιος Πέτσας: Ο ορίζοντας είναι το Πάσχα
- Κοντοζαμάνης: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο τρίτο κύμα»
- Μπογδάνος: Δεν θα κάνουμε κυνήγι μαγισσών – Χρόνια διαμαρτύρομαι ότι δέχομαι απειλές