Δένδιας από το Αμμάν: Η Τουρκία έχει εξελιχθεί στον ταραχοποιό της περιοχής μας

Για τη στάση της Τουρκίας, που λειτουργεί ως ταραχοποιός της περιοχής, μίλησε στην τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου ο Νίκος Δένδιας

Η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις, απειλεί με χρήση βίας, έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις ασφαλείας με τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Λιβύη στον Καύκασο ‒«ταξιδιωτικό γραφείο τζιχάντ»‒, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας από το Αμμάν.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας και σημείωσε πως η Ελλάδα την έχει καλέσει επανειλημμένως να συμμετάσχει σε διάλογο.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις χώρες της περιοχής, έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Δυστυχώς, έχει εξελιχθεί στον ταραχοποιό της περιοχής μας».

Η Τουρκία συμπεριφέρεται με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις χώρες της περιοχής, έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Δυστυχώς έχει εξελιχθεί στον ταραχοποιό της περιοχής μας. #Jordan

— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 8, 2020

Τι συζητήθηκε μεταξύ των τριών υπουργών

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφωνήθηκε οι υπουργοί, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, να επισκεφτούν μαζί το Ιράκ, ώστε να προβάλουν ένα κοινό παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ των χωρών.

«Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν, είναι ανοιχτή σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ελλάδα προετοιμάζει τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η τοποθέτηση του Νότη Μηταράκη

Για την προκλητική στάση της Άγκυρας στο μεταναστευτικό τοποθετήθηκε χθες και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει ολόκληρο δίκτυο υποστήριξης παράνομων διελεύσεων, με ΜΚΟ να πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς Σομαλών στην Κωνσταντινούπολη και να βοηθούν την είσοδο με κατεύθυνση την Ευρώπη. «Αυτά πρέπει να τερματιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM