Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για ταξική μεροληψία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού: «μια Κυβέρνηση η οποία δουλεύει υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών».
«Το μεγάλο πλεονέκτημα της εκάστοτε κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό διάλογο σε αντίθεση με το δομικό μειονέκτημα που έχει η αντιπολίτευση είναι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί και προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο με στοιχεία, λόγω του ότι υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν δομές, παρακολουθεί τα δεδομένα, ενημερώνεται κ.λπ..
Η αντιπολίτευση έχει αυτό το δομικό μειονέκτημα, έχει πρόβλημα στα στοιχεία.
Όταν, αγαπητέ Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται σε αυτό το Βήμα η αντιπολίτευση με στοιχεία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ανταπαντά με στοιχεία, δεν καταρρίπτει αυτά τα στοιχεία με άλλα στοιχεία, τότε καλύτερα -τη γνώμη μου λέω - να σιωπά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις βδομάδες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το σχηματισμό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι μέρες που περνάμε είναι μέρες ορόσημο, είναι μέρες σταθμός. Και αυτό το λέω με την εξής έννοια: ότι για 2 χρόνια, μέχρι πρόσφατα, η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν έβγαλαν τον πραγματικό τους εαυτό το προηγούμενο διάστημα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Αυτό πια δεν συμβαίνει. Διανύουμε -και υπ’ αυτήν την έννοια κατά τη γνώμη μου διερχόμαστε μια περίοδο ορόσημο- μια περίοδο που πια έχουμε μπροστά μας τον πραγματικό εαυτό της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ποια είναι τα βασικά συστατικά αυτού που θα μπορούσε κανείς να υιοθετήσει ως όρο «πραγματικός εαυτός»;
1ο βασικό συστατικό, κατά τη γνώμη μου -και το ξεκινάω όχι ιεραρχικά, απλώς έτσι έχω δομήσει την παρέμβασή μου- είναι η προχειρότητα.
2ο βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πραγματικού εαυτού της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ταξική μεροληψία, δηλαδή ότι είναι μια Κυβέρνηση η οποία δουλεύει υπέρ των λίγων και εναντίον των πολλών.
Και 3ο βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πραγματικού εαυτού της Νέας Δημοκρατίας, της Δεξιάς στην Ελλάδα, της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ψέμα.
Όσον αφορά την προχειρότητα, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Αρκεί να αναφερθούμε στο παρόν νομοσχέδιο», επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Για ισχυρισμούς Χατζηδάκη και εργασιακό νομοσχέδιο
«Έχετε, λοιπόν, ακούσει τον κ. Χατζηδάκη να λέει ότι δεν καταργείται το 8ωρο, δεν μειώνονται οι μισθοί, δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, δεν καθιερώνεται η μορφή της ατομικής σύμβασης ως κυρίαρχη μορφή, δεν, δεν, δεν.
Και έχετε ακούσει, επίσης, τον κ. Χατζηδάκη να λέει, όταν κατηγορείται ότι έχει καταργήσει το ΣΕΠΕ, τους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, το εξής: «Τι λέτε; Το ΣΕΠΕ; Τον αναβαθμίζουμε και τον κάνω…» - λέει ο κ. Χατζηδάκης- «…και Ανεξάρτητη Αρχή». Έτσι δεν είναι; Πόσες φορές το έχει πει; Και στα non papers που σας έχει μοιράσει το Κόμμα σας, είμαι 100% βέβαιος και εγώ προσωπικά, ότι θα το έχετε δει ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα που πρέπει να επικαλείστε. Είναι αλήθεια αυτό; Είναι αλήθεια λοιπόν. Μάλιστα.
Άρα, αυτό που λέω εγώ, ότι το ψέμα χαρακτηρίζει τον πραγματικό εαυτό αυτής της Κυβέρνησης, δεν είναι αλήθεια.
Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε τώρα ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, κύριε Βορίδη.
Στο άρθρο 110 -και είναι συναφές με εσάς, για αυτό το αναφέρω σήμερα και όχι την ερχόμενη εβδομάδα, είναι συναφές με το ζήτημα ευρύτερα του ρόλου που έχει να παίζει το Υπουργείο Εσωτερικών- ο κ. Χατζηδάκης σας εισηγείται να ψηφίσετε την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας, και λέει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ, η σύνθεσή του, τα μέλη του θα αποφασίζονται από μια 5μελή επιτροπή.
Ποια θα είναι αυτή 5μελής επιτροπή; Ανεξάρτητη.
Πρώτον, λέει, από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Εντάξει; Εντάξει.
Δεύτερον, από τον υπηρεσιακό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εντάξει; Να πω εγώ εντάξει.
Τρίτον, από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Εντάξει; Βεβαίως όχι εντάξει, διότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας -στον υπηρεσιακό είπαμε να πούμε εντάξει- είναι πολιτικό πρόσωπο.
Το ξέρετε και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.
Διορίζεται όχι από τη δική σας Κυβέρνηση, αλλά από όλες τις κυβερνήσεις με κομματικά κυβερνητικά κριτήρια, με πολιτικά κριτήρια.
Άρα, ο 3ος είναι πολιτικό προσωπικό.
Ο 4ος ποιος είναι; Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Θα το αφήσω τελευταίο, γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό.
Και ο 5ος ποιος είναι;
Ένα μέλος διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού, ένας πανεπιστημιακός δηλαδή, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Άρα, είναι 1 άνθρωπος στους 5 που μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας είναι πολιτική επιλογή του Υπουργού, προσωπική, κομματική, πολιτική επιλογή.
Θα πάρει έναν πανεπιστημιακό της αρεσκείας του και θα τον βάλει σε αυτή την 5μελή επιτροπή.
Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
Πάμε να δούμε τώρα ποιος είναι ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, τι ρόλο παίζει, αν αυτός, με την παρουσία του, σπρώχνει και γέρνει αυτή την Επιτροπή που θα αποφασίσει τη σύνθεση και τη στελέχωση του νέου ΣΕΠΕ, της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής του κ. Χατζηδάκη, αν αυτός είναι αυτός που θα γείρει προς την αξιοκρατία ή προς την αναξιοκρατία και τον κομματισμό, προς την ανεξαρτησία ή προς την εξάρτηση του νέου ΣΕΠΕ από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά δημοσίευμα με τίτλο -δεν θα σταθώ σε αυτό, απλώς το αναφέρω, «Κομματικό και εργοδοτικό πραξικόπημα στην ΟΚΕ» με ημερομηνία 28/1/2021.
Ποιος είναι σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΚΕ που θα είναι ο πέμπτος που θα κρίνει την ανεξαρτησία ή την εξάρτηση, τη χειραγώγηση ή όχι από την Κυβέρνηση του νέου ΣΕΠΕ;
Είναι ο κ. Γιάννης Πάιδας, αν διαβάζω καλά το όνομά του.
Ποιος είναι ο κ. Γιάννης Πάιδας, το πέμπτο μέλος της επιτροπής που θα στήσει το ανεξάρτητο ΣΕΠΕ;
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Βορίδη.
Ναι, πρώην Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας δημοκρατίας είναι ο Πρόεδρος της ΟΚΕ. Εξ ου και το δημοσίευμα περί πραξικοπήματος.
Ποια σύνθεση φτιάχνει, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης για να επιλεγεί η νέα ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής του ΣΕΠΕ;
Μία σκληρή 3άδα στους 5, κομματικά και κυβερνητικά ελεγχόμενη, που όχι μόνο Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα δημιουργήσει, αλλά θα διαιωνίσει τη μεγάλη παθογένεια του ελληνικού κράτους, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον κομματισμό. Και αν μεν δεν έλεγε τίποτα και ποιούσε την νήσσαν, ποιούσε την νήσσαν.
Έχει, όμως, το θράσος να βγαίνει στα κανάλια -δεν ντρέπεται λίγο;- και να φλομώνει τον ελληνικό λαό με το ψέμα ότι στήνει Ανεξάρτητη Αρχή με 3 στους 5 που θα ελέγχει ο ίδιος, γιατί θα είναι κομματικά στελέχη και μέλη της Νέας Δημοκρατίας;
Δεν ντρέπεται λίγο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης πια με τα ψέματά του;
Ο Κωστής Χατζηδάκης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τόση σχέση με την αλήθεια όση σχέση έχει με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.