«Όταν επιβραβεύετε τον γονέα που τραβά βίαια το παιδί, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στα κίνητρά σας, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Μητσοτάκη» τόνισε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του για το νέο σχέδιο νόμου για τη συνεπιμέλεια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν αναφερθεί στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για τη δημοκρατία, που –όπως τόνισε– θα έπρεπε να είναι κοινή υπόθεση και κοινός τόπος για όλους μας, αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως κακοποιητή της δημοκρατίας. Μίλησε επίσης για λειτουργία του Κοινοβουλίου χωρίς παρουσία βουλευτών, με μυστικές ψηφοφορίες, χωρίς εγγυήσεις μυστικότητας.
«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή»
Και συνέχισε: «Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός κοινοβουλίου σε καταστολή προκειμένου να περάσουν νομοθετήματα "ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε".
Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας οι απευθείας αναθέσεις. Και σας ρωτώ, έτσι όπως διαχειριστήκατε δημόσια κονδύλια εν μέσω πανδημίας, έτσι θα διαχειριστείτε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Με τη μέθοδο της κ. Νικολάου και του κ. Πέτσα;
Θλιβερή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009».
«Επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στη χώρα»
«Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εκτός θέματος, είναι παρούσα στην ποιότητα των νομοθετημάτων. Αυτό συμβαίνει με το σχέδιο νόμου που συζητάμε και με τον τρόπο που το συζητάμε. Επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε εν μέσω καραντίνας να λύσει το θέμα της συνεπιμέλειας. Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του, να μας φωτίσει γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε σήμερα τη διευθέτηση; Πού είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, να έρθει και να υπερασπιστεί αυτό το νομοθέτημα;
Όλοι γνωρίζουμε ότι από την κορυφή του επιτελικού κράτους έρχεται το νομοθέτημα. Να εξηγήσει και να απαντήσει στην κ. Κεφαλογιάννη, που μίλησε για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού.
Ή να απαντήσει στην κ. Γιαννάκου με την τόσο μακρά και αξιοπρεπή παρουσία της στην πολιτική, η οποία το κατήγγειλε χθες» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε την τοποθέτηση της κ. Γιαννάκου και υπέβαλε εν συνεχεία το ερώτημα: «Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στον κ. Μητσοτάκη;
Και γιατί φυγομαχεί ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές καταγγελίες της κ. Γιαννάκου;
«Επιμένετε να μεταφέρετε την κουλτούρα της αντιπαράθεσης στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου»
Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης;
Γιατί συνεχίζει με εμμονή να ακούει τη μία πλευρά και να προσβάλλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα της πρότασής μας, να προσβάλλει γυναικείες οργανώσεις αλλά και μπαμπάδες που περίμεναν μια λύση.
Πέρα από τα μεγάλα πορτοφόλια, υπάρχουν και μπαμπάδες που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο. Ούτε αυτοί θα ωφεληθούν.
Το οικογενειακό μας δίκαιο υπήρξε πρότυπο και το μιμήθηκαν πολλές άλλες χώρες. Και έρχεστε σήμερα να το αλλάξετε, αλλά πώς: Αγνοώντας επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, ακόμη και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής.
Θα σας το πω ευθέως: την κυβέρνηση τη διακατέχει ένας ιδιότυπος θεσμικός πρωτογονισμός. Αυτή είναι η πολιτική των αρίστων;
«Ισότιμα, ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα, αλλά όχι εξίσου»
Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός; Και μεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ των γονιών.
Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας διαστρεβλώνεται σε εξίσου. Λες και είναι περιουσιακή διαφορά.
Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμα εργασιακά σε θέση να συμβάλλουν εξίσου.
Ισότιμα, ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα, αλλά όχι εξίσου.
«Δεν μπορεί ούτε ο ένας γονέας ούτε ο άλλος να είναι ευτυχισμένος εάν δεν είναι το παιδί»
Και με αυτόν τον τρόπο επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό που θα αντιμετωπίσει ένα παιδί, μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους του παιδιού ή το αντιμετωπίζετε ως βαλίτσα που θα μεταφέρεται από βδομάδα σε βδομάδα από τον έναν γονιό στον άλλον;
Στην ίδια λογική ο ίσος χρόνος κατ' ελάχιστο του 1/3. 1/3 ίσο με τι; Και τι θα συμβεί με πρακτικά ζητήματα, όπως όταν οι γονείς μένουν μακριά, όταν θα δουλεύουν τις υπερωρίες που επιβάλει ο κ. Χατζηδάκης;
Εκεί θα επιβάλλεται μόνο ο οικονομικά ισχυρός γονέας. Δεν μπορεί ούτε ο ένας γονέας ούτε ο άλλος να είναι ευτυχισμένος εάν δεν είναι το παιδί.
Η λογική αυτή ισοπεδώνει το παιδί. Το αντιμετωπίζετε ως παράρτημα των γονιών του.
Οι γονείς θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του παιδιού και όχι το παιδί. Αυτό ψηφίζετε σήμερα.
Διαπράττετε λάθος που είναι χειρότερο από έγκλημα. Κρύβεται πίσω από αυτό ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε καθόλου τις δυσκολίες των γυναικών και αγνοείτε τις κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος τους.
Εξέπεμπε και έναν μισογυνισμό η αναφορά σας, κ. Τσιάρα, απέναντι στις δύο συναδέλφους σας βουλευτές. Ήταν λάθος σας.
Το νομοσχέδιό σας είναι αναχρονισμός. Επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια».
«Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια»
«Σήμερα πρέπει να συζητάμε πώς θα κάνουμε πιο αποτελεσματικά τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο δικαστής όταν αναζητά το συμφέρον του παιδιού.
Όταν επιβραβεύετε τον γονέα που τραβά βίαια το παιδί, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στα κίνητρά σας, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Είναι ισχυρή δέσμευση του κ. Μητσοτάκη σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων.
Το λιγότερο που θα περίμενα σήμερα, να είχε το πολιτικό σθένος να μην κρυφτεί και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.
Αλλιώς να τροποποιήστε τον νόμο όπως ζητούν όλα τα κόμματα. Εμείς αυτό θα πράξουμε» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.