Πλήθος ενστάσεων εκφράζονται από φορείς και συλλογικότητες απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα. Για τις αντιφάσεις από όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και που εντοπίζονται σε μια σειρά ζητήματα σχετιζόμενα με την ευζωία των ζώων συντροφιάς, την αναπαραγωγή τους, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις αλλά και τις υιοθεσίες κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση οι τομεάρχες Αγροτ. Ανάπτυξης και Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Οι κ. Αραχωβίτης, Ζαχαριάδης, Τελιγιορίδου και Χατζηγιαννάκης τονίζουν μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί με αναγκαίες διορθώσεις, χωρίς «παράθυρα» για εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, με προτεραιότητα στα ζώα συντροφιάς και την ευζωία τους.
«Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, 20.5.2021 η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο "Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ" και ήδη τα σχόλια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και υπερβαίνουν τις 24.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μόνο άρθρο, αυτό που αφορά τις υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά από τα σχόλια, ενώ ο έντονος και ευρύς σχολιασμός αφορά ακόμη και τα θέματα εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.
Θα μπορούσε εύκολα κανείς να χαρακτηρίσει μια τέτοια συμμετοχή και ένταση σχολιασμού απλώς σαν πλατιά, αν δεν λάμβανε υπόψη το εύρος και των φορέων και σωματείων που εκφράζουν καθολική αντίδραση σε μια σειρά από τα προτεινόμενα άρθρα. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ),η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), Κυνηγετικοί Σύλλογοι από κάθε άκρη της Ελλάδος, Φιλοζωικά Σωματεία και Ενώσεις αλλά και επαγγελματίες, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς, είναι μερικοί μόνο από τους φορείς που οργανωμένα αντιδρούν στις διατάξεις του Νομοσχεδίου.
Διατυπώνεται πλήθος ενστάσεων για τις αντιφάσεις από όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και που εντοπίζονται σε μια σειρά ζητήματα σχετιζόμενα με την ευζωία των ζώων συντροφιάς, την αναπαραγωγή τους, την εμπορία, τις μετακινήσεις, τις στειρώσεις αλλά και τις υιοθεσίες.
Διατυπώνεται πλήθος ενστάσεων που αφορούν τις αρμοδιότητες και τις μη λειτουργικές διαδικασίες που θεσπίζονται, αφαιρώντας καίριες αρμοδιότητες, σχετιζόμενες μάλιστα με τη δημόσια υγεία, από τους κτηνιάτρους. Ταυτόχρονα, δε, οι τυχόν δυσλειτουργίες στην περίθαλψη και διαχείριση αδέσποτων ζώων που επωμίζονται οι δήμοι γίνονται βάρος επί ποινή στέρησης κονδυλίων γι' αυτούς.
Είναι προφανές ότι οι απόψεις των επιστημόνων, ιδιαίτερα των κτηνιάτρων και των φορέων τους, οι απόψεις και οι προβληματισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φιλόζωων αλλά και των επαγγελματιών και κυνηγών, όπως αυτές εκφράζονται αυτές τις ημέρες στη διαβούλευση, επιτάσσουν την απόσυρση του παρόντος σχεδίου και την επαναφορά ενός νόμου σύγχρονου, με επίκεντρο την ευζωία των ζώων.
Η υφιστάμενη νομοθεσία με τον Νόμο 4039/12 έχει θέσει με σαφήνεια και αυστηρότητα τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων που πρέπει –έπειτα από συνδιαμόρφωση με όλους τους φορείς– να εκσυγχρονιστεί με αναγκαίες διορθώσεις, χωρίς "παράθυρα" για εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, με προτεραιότητα στα ζώα συντροφιάς και την ευζωία τους, στην ανάπτυξη της υγιούς φιλοζωίας, στην ενίσχυσή της μέσα στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ένδειας, που θα ενσωματώνει παράλληλα τις αξίες των κανόνων όπως έχουν οικοδομηθεί από τη διεθνή και ευρωπαϊκή φιλοζωική νομική εμπειρία» καταλήγουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.