Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του συλλόγου εργαζομένων στο Κέντρο Θεραπείας πως έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο.
Το ιστορικό
Το ΚΕΘΕΑ είναι η μόνη δομή απεξάρτησης στην Ελλάδα που στήριξε και εφάρμοσε μόνο στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, προγράμματα δηλαδή χωρίς κανένα υποκατάστατο στα στερητικά του χρήστη. Με σοβαρή ομάδα γιατρών, ψυχοθεραπευτών, κοινωνιολόγων και απλών εθελοντών, το ΚΕΘΕΑ έγινε η σκέπη για χιλιάδες παιδιά και οικογένειες στη μάχη κατά της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Χαρακτηριστικό στοιχείο που εξασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία και την ανεξαρτησία του Κέντρου Θεραπείας ήταν το αυτοδιοίκητο.
Το φθινόπωρο του 2019 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αιφνιδιαστική ΠΝΠ, ανέτρεψε το αυτοδιοίκητο. Διόρισε νέα διοίκηση, ενώ σήμερα η ανακοίνωση των εργαζομένων έρχεται να επιβεβαιώσει τα ζοφερά σενάρια για κατάργηση των στεγνών προγραμμάτων.
Πρώην χρήστες που τελείωσαν το πρόγραμμα και που μέχρι και το 2019 πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, μίλησαν στο news2u.gr, εκφράζοντας τον φόβο πως από εδώ και πέρα θα σταματήσουν τα στεγνά προγράμματα και πως αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστούν μέθοδοι αντίστοιχες του ΟΚΑΝΑ, με υποκατάστατα φάρμακα.
Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας: «Το σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο»
«Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το ΚΕΘΕΑ, ένας από τους σημαντικότερους κρίκους του εθνικού δικτύου κατά των εξαρτήσεων, αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από το φθινόπωρο του 2019, όταν η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά, με ΠΝΠ, ανέτρεψε το αυτοδιοίκητο, που ήταν ένα κομβικό στοιχείο της θεραπευτικής και κοινωνικής του ταυτότητας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
«Στις κοινωνικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τα πολιτικά κόμματα και τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ ότι θα το "εξυγιάνει" και θα το στηρίξει διατηρώντας τα όργανα διοίκησής του και σεβόμενος το θεραπευτικό του έργο.
«Το σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της γενικής συνέλευσης»
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχει τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού που αλλοιώνει το θεραπευτικό του μοντέλο, υπονομεύει σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της γενικής συνέλευσης.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτή τη φάση να αποσαφηνίσει ο υπουργός Υγείας τις προθέσεις του αναφορικά με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κοινοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ, αλλά και την πολιτική του βούληση για την προοπτική αυτού του δημόσιου φορέα με την καθολικά αναγνωρισμένη προσφορά στο πεδίο της απεξάρτησης.
Θεωρούμε ότι για ζητήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και στη δημόσια υγεία εν γένει είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός κοινωνικός και πολιτικός διάλογος και, κυρίως, ο συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός για τον χώρο των εξαρτήσεων. Με επίκεντρο πάντα τον εξαρτημένο, τις ανάγκες και την αξιοπρέπειά του» καταλήγει ο πρώην υπουργός Υγείας.
Διοίκηση ΚΕΘΕΑ: «Νέα αρχή για το ΚΕΘΕΑ - Δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα»
«Η κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας του, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το ΚΕΘΕΑ - δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
«Τo προσχέδιο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Φωτεινή Λεομπίλλα, και μέλη της, έμπειρα στελέχη του Οργανισμού, όπως ο γενικός διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, που έχουν συνδέσει την παρουσία τους για χρόνια με τη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς και στελέχη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών».
Η διοίκηση τονίζει πως η Ομάδα Εργασίας έθεσε σε διαβούλευση το προσχέδιο αυτό στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, «ενώ είχε προηγηθεί και η πρόσκληση για συμμετοχή του συλλόγου εργαζομένων στις εργασίες της Ομάδας, την οποία αρχικά είχε αποδεχτεί συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και στη συνέχεια αρνήθηκε».
«Από την ανάληψη των καθηκόντων του, το διοικητικό συμβούλιο έχει ως αποστολή την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της περαιτέρω ανάπτυξης του ΚΕΘΕΑ, τη συνέχιση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξαρτήσεις και στις οικογένειές τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά θεραπευτικά εργαλεία.
Ο Οργανισμός κατάφερε, εν μέσω δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές και παράλληλα να προχωρά την υλοποίηση του "μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού" του ΚΕΘΕΑ. Συνεπώς, η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά "τίτλους τέλους", αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ.
Οι όποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, που προτείνονται στο Προσχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας, αποσκοπούν στην αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ο διοικητικός μηχανισμός ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι επ' ωφελεία του επιστημονικού έργου του ΚΕΘΕΑ».
Ηλίας Μαμαλάκης: «Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει - Πιθανόν αυτή η ανάρτηση να μου κοστίσει»
Σε μια ανάρτηση σχετική με τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ προχώρησε ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μαμαλάκη για το ΚΕΘΕΑ:
«Το ΚΕΘΕΑ τελειώνει. Υπήρξα για μια 6ετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Εκλεγμένος από την ολομέλεια της γενικής συνέλευσης.
Μας παραίτησαν ομαδικά, αντικαθιστώντας μας με διορισμένο συμβούλιο από το υπουργείο Υγείας.
Το εκλεγμένο πρώην διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από διαπρεπείς επιστήμονες τόσο της Ιατρικής, της Νομικής και ανθρώπους δραστήριους γύρω από τη θεραπεία της εξάρτησης από ουσίες.
«Η βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση είναι η στεγνή θεραπεία. Κανένα υποκατάστατο, κανένα ψυχοφάρμακο. Αντίθετα από τον ΟΚΑΝΑ, που απλά δίνει υποκατάστατο της βασικής ναρκωτικής ουσίας»
Επίσης η έννοια της απεξάρτησης είναι απόλυτα συνυφασμένη με το αυτοδιοίκητο.
Με κυρίαρχη τη γενική συνέλευση.
Που αποτελείται από τους εργαζόμενους, τους συλλόγους γονέων και φίλων του ΚΕΘΕΑ.
Τα απεξαρτημένα μέλη που είναι στη φάση της επανένταξης, τα παλαιά μέλη των διοικητικών συμβουλίων.
Δηλαδή μια πολυφωνική συνέλευση.
Τώρα έρχεται η δεύτερη φάση αποδυνάμωσης του οργανισμού, που σιγά σιγά θα το αποδυναμώσει εντελώς μέχρι την απορρόφησή του πιθανόν από τον ΟΚΑΝΑ.
Η βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση είναι η στεγνή θεραπεία.
Κανένα υποκατάστατο, κανένα ψυχοφάρμακο.
Αντίθετα από τον ΟΚΑΝΑ, που απλά δίνει υποκατάστατο της βασικής ναρκωτικής ουσίας.
«Πιθανώς ο κύριος υπουργός όσο και ο πρωθυπουργός να είχαν κάποια λάθος πληροφόρηση και κάποιοι να πολιτικοποίησαν το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο»
Ίσως θα έπρεπε να έχουν μια πιο αντικειμενική γνώμη, πιθανόν προσωπική, για να καταλάβουν ότι όποια και αν είναι η πολιτική θέση ενός ανθρώπου δεν επηρεάζει τη δουλειά του στην απεξάρτηση.
Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει, ίσως να μου έχει κοστίσει ήδη.
Αλλά έτσι είναι ο χαρακτήρας μου.
Ό,τι με καίει το λέω δημοσίως».