Πέτσας για Μονή της Χώρας: «Θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια σε κάθε επίπεδο»

Για την ενέργεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί μίλησε ο Στέλιος Πέτσας.

«Θέλουμε πάντα να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Επομένως, αυτό που θέλουμε από τη συντονισμένη παρέμβαση -και τη δική μας και των συμμάχων και εταίρων μας- είναι να φύγει από το τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλο αυτό που είδαμε δηλαδή τους τελευταίους πολλούς μήνες, με αφορμή το τουρκο-λυβικό παράνομο μνημόνιο, μέχρι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να φύγει από το προσκήνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση καλόπιστη, πιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μόνη διαφορά μας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» ανέφερε.

«Άρα» συνέχισε «οποιαδήποτε παρέμβαση από το εξωτερικό, είτε είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι σε οποιοδήποτε άλλο φόρουμ, είναι θετική, αρκεί να καταλήγει στην έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τη συζήτηση που θα διευθετήσει αυτή τη μόνη εκκρεμότητα, προς το καλό των λαών της περιοχής μας».

Αναφορικά με το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

«Η τουρκική προκλητικότητα σταθμίζεται από όλους, και από εμάς και από τους εταίρους μας. Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με μεγάλο πλούτο ψηφιδωτών που υπάρχουν σε αυτή. Θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια σε κάθε επίπεδο για αυτό το ζήτημα. Άρα, όλες αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταθμίζονται συνεχώς. Και από εμάς –επαναλαμβάνω- και από τους εταίρους μας. Γιατί προκλητικές ενέργειες δεν είναι μόνο αυτές που γίνονται στη θάλασσα ή δεν είναι μόνο δηλώσεις, είναι και ενέργειες όπως αυτές. Θα τις σταθμίσουμε και εμείς και οι εταίροι μας».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί των ημερών της διακυβέρνησής του -τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι- δηλώνει με δύο ξεκάθαρες υπογραφές, με τη Συμφωνία με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών. Η Ελλάδα καθορίζει θαλάσσιες ζώνες που είχαν μείνει πάρα πολλά χρόνια χωρίς καθορισμό. Επομένως, μεγαλώνει -ας μου επιτραπεί η έκφραση- την Ελλάδα, προχωρώντας σε έγκυρες Συμφωνίες που θα κυρωθούν από την Ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λύνονται τέτοιου είδους ζητήματα. Είμαστε υπέρ των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες και με αυτή τη χώρα, για να λήξει ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί τους λαούς -επαναλαμβάνω- όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Επομένως, θα συνεχίζουμε πάντα με υπευθυνότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Έχουμε αποδείξει το τελευταίο διάστημα -και το βλέπουν και όλοι οι Έλληνες και όλοι οι υπόλοιποι στον κόσμο- ότι ξέρουμε τι να κάνουμε για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τον κοροναϊό ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Μόλις τελειώσαμε την τακτική, περιοδική σύσκεψη -κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή- που γίνεται υπό τον Πρωθυπουργό. Έστειλε δύο βασικά μηνύματα σήμερα ο Πρωθυπουργός προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρώτο μήνυμα είναι ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στις συστάσεις των ειδικών, για τα μέτρα προφύλαξης που παίρνονται, ιδίως με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα υπεύθυνα, αν είναι υπέρ ή όχι της χρήσης μάσκας που συστήνουν οι ειδικοί».

«Το δεύτερο μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός» συνέχισε «είναι πως το γεγονός ότι προτείνουν οι ειδικοί να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες, σημαίνει μία υποχρέωση για το Κράτος. Η υποχρέωση για το Κράτος είναι να παρέχει δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Κι αυτή την ευθύνη θα την αναλάβει το Κράτος. Και, ταυτόχρονα, δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι το εμβόλιο, όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα –ελπίζουμε οι πρώτες παρτίδες να είναι μέχρι το τέλος του έτους, τέλος Δεκεμβρίου, όπως έχει πει και ο κ. Κικίλιας και ο Πρωθυπουργός- θα είναι επίσης δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα, για τις μάσκες στα σχολεία ανέφερε:

«Εδώ και πολλές μέρες η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως είχε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Και είχαμε προαναγγείλει ότι θα κάνουμε την ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα. Ήδη χθες, στην Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών, ανέφερα ότι η ημερομηνία που θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις η κ. Κεραμέως θα είναι η Δευτέρα»

Και συμπλήρωσε:

«Κάποιοι προέτρεχαν για να δείξουν ότι ερχόμαστε να δώσουμε δωρεάν τη μάσκα, επειδή εκείνοι το είπαν. Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του Κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών»

Ενώ, για τις αντιδράσεις για τη χρήση μάσκας, ανέφερε:

«Πάντα σε μία κοινωνία θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν για να αντιδρούν, άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να έχουν μια διαφορετική άποψη και υπάρχει και ένα ποσοστό φθηνού λαϊκισμού, που θα προσπαθεί να είναι απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση, είτε είναι η ορθή είτε λανθασμένη. Εδώ, όμως, μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο: Για τη γνώμη των ειδικών σε σχέση με τη μάσκα. Και στην Επιτροπή των Ειδικών, όπως όλοι γνωρίζουμε, συμμετέχουν και παιδίατροι. Όλοι, μάλιστα, χθες ομόφωνα στην Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισαν ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές μας. Και μάλιστα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μεθαύριο, θα υπάρχουν και μέλη της Επιτροπής, παιδίατροι, μαζί με την κ. Κεραμέως, για να εξηγήσουν τα πάντα στον οποιοδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολία ή να έλκεται από τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας»

«Κορύφωση κρουσμάτων από 20 έως τέλος Αυγούστου»

«Έχουμε αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο, που προβλέπει την εξέλιξη των κρουσμάτων. Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε σε διάφορες περιοχές, είτε στις πύλες εισόδου είτε στην επικράτεια, προκειμένου να πάρουμε μέτρα, όπως κάναμε το τελευταίο διάστημα τοπικά, από τον Πόρο μέχρι την Χαλκιδική και τη Μύκονο, τις τελευταίες μέρες» είπε.

«Το μοντέλο αυτό έδειχνε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου, με μεγαλύτερη ακόμη αύξηση τον Δεκαπενταύγουστο και κορύφωση τις επόμενες ημέρες από τις 20 μέχρι και τέλος Αυγούστου. Αυτό συνδέεται με τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, ιδίως στο εσωτερικό λόγω των καλοκαιρινών μηνών».

«Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, βρισκόμαστε σε μία φάση αύξησης κρουσμάτων και θα ακολουθήσει μια πτώση. Η πίεση που έχουμε δει στο Σύστημα Υγείας μέχρι στιγμής είναι σχετικά περιορισμένη. Βλέπουμε μια αύξηση εισαγωγών, που δεν μεταφράζεται, όμως, σε αντίστοιχη αύξηση εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε διασωληνωμένους. Αντίθετα, είδαμε μια αύξηση στην αρχή και μια σταθεροποίηση μετέπειτα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, κάτι το οποίο είναι θετικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλά πράγματα» ανέφερε.

Πρόσθεσε: «Με τη μείωση της μέσης ηλικίας των ανθρώπων που έχουν τον ιό, με το γεγονός ότι έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα και καλύτερα φάρμακα όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική επήρεια του ιού και μικρότερη επιθετικότητα ενδεχομένως, λόγω του αρκετού χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι οποίες εξετάζονται όλες φυσικά από τους ειδικούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας τους επόμενους μήνες που θα έχουμε και άλλου τύπου ιώσεις, όπως η γρίπη»

Τέλος, είπε: «Δεν φαίνεται, λοιπόν, κάποια ανάγκη για οριζόντια μέτρα αυτή τη στιγμή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με την ιχνηλάτηση. Έχουμε μία από τις καλύτερες ιχνηλατήσεις στον κόσμο, χάρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ και στους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε έγκαιρα τοπικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης, επενδύουμε σε αυτό, παίρνουμε συνεχώς προσωπικό για να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM