Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ απέρριψε τις εισηγήσεις περί μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ.

Για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά και την κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της πρόσφατης έντασης στη Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Ελπίζουμε ότι οι επαφές θα έχουν μια κατάληξη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ερωτηθείς δε σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν σαφής:

«Ακόμη δεν έχουμε, δυστυχώς, φθάσει σ’ ένα σημείο για να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει την έναρξη διαλόγου. Του διαλόγου που διακόπηκε το 2016».

Διευκρίνισε πάντως, πως «εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, αλλά όχι τον διάλογο επί παντός επιστητού».

«Η διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ» συνέχισε, χαρακτηριστικά.

Και επεσήμανε: «Μπορούμε να συζητήσουμε κι αν δεν καταλήξουμε, θα δεχόμασταν να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο» .

Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι ένας διάλογος των δύο χωρών θα καταστεί εφικτός, μόνο εφόσον τηρηθεί η προϋπόθεση της διακοπής κάθε προκλητικότητας και παραβατικότητας εκ μέρους της Άγκυρας.

Όσον αφορά, παράλληλα, την κήρυξη ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «για να υπάρξει νόμιμος καθορισμός ΑΟΖ, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών, όπως κάναμε με την Ιταλία».

«Δεν γίνεται μονομερώς η κήρυξη ΑΟΖ. Η μονομερής κήρυξη είναι μόνο δήλωση πρόθεσης, δεν είναι καθορισμός» έσπευσε να προσθέσει, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Ερωτηθείς τέλος, για την πιθανότητα συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι «έχουμε καιρό να βρεθούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, σε εξέλιξη βρίσκονται διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εφόσον αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα συνάντηση.

Η νέα παρέμβαση του Έλληνα διπλωμάτη επήλθε εν μέσω της νέας πρόκλησης της Άγκυρας, με την έκδοση navtex στα ανατολικά της Κύπρου - εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκδοση τουρκικής navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εξέλιξη η οποία είχε πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικές Μεσογείου, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα σε «ανοιχτό διάλογο άνευ προϋποθέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM