Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Στην συνάντηση, όπου συμμετείχαν και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής.
Καθώς, και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.
Εν τω μεταξύ, σε τρία 24ωρα το Eurogroup θα αποφασίσει το μέγεθος της δημοσιονομικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση του κοροναϊού.
Τα μηνύματα που έρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μιλούν για ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις, καθώς σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα παρουσιάσουν στο Κολέγιο των Επιτρόπων την πρότασή τους για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και για το πως θα αξιοποιηθεί η δημοσιονομική ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα διαβιβαστεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στους Financial Times απεκάλυψε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κοροναϊός, αλλά και ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ότι αφορά στους κανόνες για τους προϋπολογισμούς.
«Θα έχουμε ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο. Περιμένω ένα πολύ μεγάλο σετ μέτρων», είπε.
Ο Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να δοθεί βάρος από το Eurogroup, ήτοι στη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, στη στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και στη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων.
Η ελληνική πλευρά αναμένει τις αποφάσεις της Ευρωομάδας προκειμένου να προχωρήσει σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που θα επιτρέψει την προστασία του πληθυσμού από τον ιό, αλλά και την προστασία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ήδη επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.