Σε υψηλούς τόνους και οι δευτερολογίες Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ώρα του Πρωθυπουργού.
«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» χαρακτήρισε τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρνοντας μάλιστα στην συζήτηση το κείμενο των Financial Times που συνηγορούσε υπέρ της άποψής του.
«Γιατί στην επιστολή Γεραπετρίτη στους FT, δεν ανακάλεσαν οι τελευταίοι; Γιατί σε όσα έγραψαν ήταν ακριβείς». Ειρωνευόμενος μάλιστα μια δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη, τόνισε: «Μην ακούσω ανοησίες ότι στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ οι FT. Κ. Βούλτεψη στην Κουμουνδούρου με τους FT στην τσέπη πηγαίνουμε».
«Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας και των ΜΜΕ δεν έχουν μπει στο αρχείο. Ασυλία γι αυτές τις υποθέσεις προσπαθείτε να δημιουργήσετε. Είπατε ότι δεν θα μπορούμε να πάμε σε γεναίες αναδιαρθρώσεις αν δεν δώσουμε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη. Ποια αναδιάρθρωση έχετε στο μυαλό σας; Μήπως της Forthnet; Που ο φίλος σας επιχειρηματίας έρχεται να πάει μια επιχείρηση με αναδιάρθρωση πάνω από 90%; Σας πιάσαμε με την γίδα πάλι στην πλάτη. Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα και φτωχά. Ο λαός ξέρει γιατί σας εγκαλούμε, γιατί δημιουργείτε στίγμα της χώρας στο εξωτερικό. Ούτε επενδυτές θα φέρετε, γιατί επενδυτές δεν έρχονται σε χώρα με ασυδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Τέσσερα χρόνια η διαφθορά ήταν το αγαπημένο σας θέμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε γενικότερα στην δική του δευτερολογία, ψέγοντας τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του θέματος της ερώτησης. «Είχατε την δυνατότητα να αξιοποιήσετε την ερώτηση να με ρωτήσετε για την πορεία της Οικονομίας, για το μεταναστευτικό, για τις παρεμβάσει στα ΑΕΙ, για την κατάργηση όχι του ασύλου αλλά του καθεστώτος μπαχάλου και ασυδοσίας. Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο από τα ζητήματα που θίξατε».
Ερμηνεύοντας μάλιστα την επιλογή του θέματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τέσσερα χρόνια το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά, η διαπλοκή. Επανερχόσασταν για να τραβήξετε διαχωριστική γραμμή με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και το παλιό πολιτικό σύστημα». Θέλοντας μάλιστα να σχολιάσει την υποδοχή παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύτηκε, «ψάχνοντας» τον Γιάννη Ραγκούση «Ο Ραγκούσης που είναι; Δεν τον βλέπω».
Και συνέχισε: «Τέλειωσε η καραμέλα των αμόλυντων, δεν περνάει άλλο. Αν θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να την μετατρέψω σε εργοτάξιο για το αύριο. Δεν μπορώ να σας υποδείξω πως θα ασκείτε τα καθήκοντά σας. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις.
Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τις παρεμβάσεις μας. Εμάς μας κάνετε χάρη με αυτή την πολιτική. Μας διευκολύνετε αν γυρίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Όσο κι αν θέλετε να το ξεχνάτε, κυβερνήσατε και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση σε μας, είναι κακή αντιπολίτευση για τον λαό. Αν επιμείνετε στην ακραία ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μια κοινωνία που έχει φύγει μπροστά».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες ούτε με λευκά κολάρα, ούτε στα πανεπιστήμια
Στα περί «μπαχαλάκηδων με γραβάτα» του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του κατά την «ώρα του πρωθυπουργού».
«Κατατέθηκαν 319 ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, απαντήσατε στις 11. Μια κάθε τέσσερις μήνες». Παράλληλα χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο» κι αυτό καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, το άρθρο του κανονισμού για τις ερωτήσεις στον πρωθυπουργό «επιβάλλει σύντομες ερωτήσεις» και όπως σημείωσε: «Η κ.Γεννηματά το τήρησε εσείς μου καταθέσατε μια τρισέλιδη ερώτηση που συνοδεύεται από ανύπαρκτες παραδοχές».
Περνώντας στην ουσία των ερωτήσεων του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες ούτε με λευκά κολάρα, ούτε στα πανεπιστήμια. Αν βλέπετε την εφαρμογή του νόμου ως εμπόδιο, να μας το πείτε. Μετατρέψατε την δωροδοκία από βαρύ κακούργημα σε απλό πλημέλλημα. Αυτά διορθώνουμε με τους ΠΚ. Προσέχτε λοιπόν τα λόγια σας όταν λέτε για τα λευκά κολάρα, μπορεί να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε».
Σχετικά με την άσκηση δίωξης τραπεζικών στελεχών, τόνισε: «Κάθε παράβαση που διαπράττουν τα στελέχη της τράπεζας, ζημιώνουν κυρίως την τράπεζά τους. Παλιά πρακτική να γίνονται δικαστικές έρευνες αυταπάγγελτα. Στην πράξη αποδείχτηκε επιζήμια. Οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε πολύ αμυντική διάθεση ιδιαίτερα σε ρύθμιση οφειλών. Αυτό έρχεται να φτιάξει η ρύθμιση.