Με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 266 ψήφων αναμένεται να εκλεγεί η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αλλά και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την συγκεκριμένη επιλογή. Από τις επίσημες τοποθετήσεις όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκύπτει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου εκλέγεται από την πρώτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22/1, καθώς συγκεντρώνει έως και 266 θετικές ψήφους.
Ο αριθμός δεν σπάει το ρεκόρ που κατέχει η υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια με 279. Όμως, αποτελεί κοινοβουλευτικό ρεκόρ το γεγονός ότι σε περίπου έξι μήνες η σημερινή κυβέρνηση έχει πετύχει ευρύτατες πλειοψηφίες σε μια σειρά από κρίσιμες διεργασίες που δεν αφορούν μνημονιακά προαπαιτούμενα. Χαρακτηριστικές είναι η περιπτώσεις της συνταγματικής αναθεώρησης, της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Τασούλα για την θέση του Προέδρου της Βουλής που έλαβε 283 θετικές ψήφους, ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Επίσης, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έλαβε ιστορική πλειοψηφία 288 «υπέρ» καθώς και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις δαπάνες των εξοπλιστικών έλαβε 250 θετικές ψήφους.
«Παρών» από ΚΚΕ - Προς το «παρών» η Ελληνική Λύση
Το ΚΚΕ θα κινηθεί παραδοσιακά στο «παρών», διευκρινίζοντας ότι η στάση του κόμματος δεν σχετίζεται με το πρόσωπο της υποψήφιας Προέδρου αλλά με το θεσμό.
Στο «παρών» εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η Ελληνική Λύση. Αν και η στάση του κόμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση των οργάνων στις 6 το απόγευμα, ο ίδιος ο Κυριάκος Βελόπουλος σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους χαρακτηρίζει την επιλογή Σακελλαροπούλου «κάκιστη», ενώ και χθες σημείωνε ότι «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος».
Ολοκλήρωση της διαδικασίας την Τετάρτη 22/1
Διαδικαστικά, το Προεδρείο της Βουλής θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων και θα εκκινήσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, όπου οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του υποψηφίου που υπερψηφίζουν είτε «παρών», εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να απουσιάζει. Η διαδικασία πάντως δεν προβλέπει ούτε συζήτηση ούτε και τη δυνατότητα της καταψήφισης με «ΟΧΙ».
Τι προβλέπει η διαδικασία
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.
Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.
Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.
Τσίπρας: Συνειδητή η στήριξη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε, με τηλεοπτική του δήλωση, ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για συνειδητή επιλογή και όχι επιλογή επικοινωνίας, ασκώντας παράλληλα κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία, «δεν θα κάνω αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση», ενώ άφησε αιχμές για τη μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στον προεδρικό θώκο, σημειώνοντας ότι υπήρξε απαράδεκτη συμπεριφορά από μέρους του κ. Μητσοτάκη.
«Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία συναίνεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σακελλαροπούλου «ήταν μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησής του για να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας», ωστόσο υπογράμμισε πως «τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε καταψηφίσει αυτή την επιλογή».
Παράλληλα, ανέφερε πως «η επιλογή της για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ακυρώνει μόνο την άθλια προπαγάνδα για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των προοδευτικών επιλογών».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιχειρεί υπέρβαση με αυτή την επιλογή, αλλά μία ακόμη επικοινωνιακή τρίπλα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε πως «η θετική μας ψήφος, δεν είναι επικοινωνιακή αλλά συνειδητή επιλογή».
Ειρωνικό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων
Κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ανέφεραν:
«Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ.Τσίπρας ένα απλό "ναι" στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ.
Κρατάμε το γεγονός ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού, σχηματίζεται στη Βουλή κι αυτό είναι απολύτως θετικό για τη δημοκρατία μας. Τα υπόλοιπα απευθύνονται στο κομματικό στελεχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφορούν.
ΥΓ. Θα συμφωνήσουμε πάντως σε μια και μόνη διαπίστωση του κ.Τσίπρα: ότι Μητσοτάκης δεν θα γίνει».
Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τους υψηλούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, αντικρούοντας παράλληλα την κριτική που ασκείται ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκε και αναγκάστηκε να υποστηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη».
Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χαρακτηριστικά πως έγινε ακριβώς το αντίθετο: «Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να στηρίξει μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό γιατί, όπως υπενθύμιζαν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε την κ. Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθύμιζαν επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης το 2018 δεν είχε στηρίξει την πρόταση της τότε κυβέρνησης.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπήκε σε καμία απολύτως ονοματολογία, επομένως καμία πιρουέτα δεν έκανε. Η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μία στάση ευθύνης τόσο απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και απέναντι στις εθνικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών», σημείωναν τα ίδια στελέχη και υπενθύμιζαν ότι η ονοματολογία ξεκίνησε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, «τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες πιρουέτες έβαζε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να “ζυγίζει” τον ΣΥΡΙΖΑ στα ονόματα που πραγματικά ήθελε να προτείνει (Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη, Βενιζέλος, Πικραμμένος, ακόμα και Σαμαράς) αλλά εισέπραττε μία σταθερά υπεύθυνη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ονοματολογία και προφανώς καμία συναίνεση σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Οι παλαιότεροι ΠτΔ της μεταπολίτευσης
Παλαιότεροι Πρόεδροι της Δημοκρατίας την περίοδο της μεταπολίτευσης εξελέγησαν οι:
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συγκεντρώσει το 2015, 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ψηφιστεί με 269 ψήφους από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2000.
-Μιχαήλ Στασινόπουλος - 1974 - 206 ψήφοι
- Κωνσταντίνος Τσάτσος - 1975 - 210 ψήφοι
-Κωνσταντίνος Καραμανλής - 1980 - 183 ψήφοι
- Χρήστος Σαρτζετάκης - 1985 - 180 ψήφοι.
Δείτε τις φωτογραφίες: