Καραμανλής Vs Σημίτης-Ρουσόπουλος: Ποτέ δεν έγινε η συνάντηση

simitis-karamanlis
Eurokinissi

 

Ο πόλεμος των δυο πρώην πρωθυπουργών, με αφορμή την εξωτερική πολιτική που άσκησαν την περίοδο διακυβέρνησης, τους καλά κρατεί. Σήμερα ήταν η σειρά του πρώην υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλου, για να επιτεθεί  στον Κώστα Σημίτη, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση που επικαλείται ο πρώην πρωθυπουργός με τον διάδοχο του δεν έγινε ποτέ.

«Το χονδροειδές ψέμα έχει να κάνει με μια δήθεν συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Σημίτη, του κ. Καραμανλή και του κ. Μολυβιάτη, η οποία σας διαβεβαιώ ουδέποτε έλαβε χώρα» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

simitis
Eurokinissi

Ο Κώστας Καραμανλής είχε κερδίσει τις εκλογές οπότε δεν μπορεί να τον προσκαλέσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι στη σύνθεση των ομιλητών. «Το πρωί της Τετάρτης πήγαμε στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, ορκίστηκε πρώτα ο Πρωθυπουργός και μετά οι υπουργοί. Περάσαμε απέναντι στη Βασιλέως Γεωργίου, από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής νέος Πρωθυπουργός, εγώ ορκισθείς μόλις υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος και μαζί μας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Γραμματέας της ΝΔ. Μας υποδέχθηκε ο κ. Σημίτης στο γραφείο του, ήταν ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης, με τον οποίον διατηρούσα μια εξαιρετική προσωπική σχέση από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος και μείναμε μετά αφότου έφυγαν τα συνεργεία και οι δημοσιογράφοι για λιγότερο από μισή ώρα, συνολικά με τη φωτογράφηση κτλ, όπου δεν υπήρχε βεβαίως ο Μολυβιάτης και η συζήτηση, ήταν μια γενική συζήτηση.

Ο κ. Σημίτης είναι αλήθεια έκανε μια αναφορά σε δύο - τρία θέματα. Το ένα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεχιστεί ο διάλογος και να μπορέσουμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Ήταν μια γενική ουσιαστικά κουβέντα και μίλησε αν δεν με απατά η μνήμη μου και για ένα τρίτο θέμα που είχε να κάνει με το Ελληνικό και το ότι έπρεπε να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για να αξιοποιηθεί» ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ.

karamanlis
Eurokinissi

Το άρθρο Σημίτη και η απάντηση Καραμανλή

Η κόντρα Σημίτη-Καραμανλή αναθερμάνθηκε μετά το άρθρο του κ. Σημίτη στα Νέα με αφορμή κυκλοφορία βιβλίου για την εξωτερική πολιτική της περιόδου διακυβέρνησης του. Σε αυτό ο πρώην πρωθυπουργός σημείωνε την επιτυχία της συμφωνίας του Ελσίνκι «στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Η απάντηση Καραμανλή δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, με δήλωση του πρώην πρωθυπουργού. «Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες". Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα! Με τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο 1997, έγινε και ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία, και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς, ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο για όλες τις χώρες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της περιόδου 2004-09.